Дейвид Маккалъм, NCIS и Човекът от U.N.C.L.E. звезда, почина на 90 години

...
Актьорът Дейвид Маккалъм, който се превърна в тийнейджър сърцеразбивач в
Коментари Харесай

Актьорът Дейвид Маккалъм, който се превърна в тийнейджър сърцеразбивач в хитовия сериал "Човекът от U.N.C.L.E." през 1960 г. и беше ексцентричният съдебен лекар в популярния "NCIS" 40 години по-късно, почина. Той беше на 90.

Макалъм почина в понеделник от естествена смърт, заобиколен от семейството си в Нюйоркската презвитерианска болница, каза CBS в изявление.

„Дейвид беше талантлив актьор и писател и обичан от мнозина по света. Той водеше невероятен живот и наследството му ще живее вечно чрез семейството му и безбройните часове в киното и телевизията, които никога няма да изчезнат", се казва в изявление на CBS.

Роденият в Шотландия Маккалъм се справяше добре с участието си в такива филми „Една нощ за спомен“ (за Титаник), „Голямото бягство“ и „Най-великата история, разказвана някога“ (като Юда). Но беше "Човекът от U.N.C.L.E." което направи русокосия актьор с прическа в стил Бийтълска известно име в средата на 60-те години.

Успехът на книгите и филмите за Джеймс Бонд предизвика верижна реакция, като тайните агенти се разпространяват както в големи, така и малки екрани. Наистина, създателят на Бонд Иън Флеминг допринесе с някои идеи като „Човекът от U.N.C.L.E.“ се разработва, според „The Man from U.N.C.L.E. Book” на Джон Хейтланд. бойци, чиито инициали означаваха Обединено мрежово командване за закон и правоприлагане. Въпреки Студената война агенцията разполагаше с международен персонал, с Маккалъм като Илия Курякин, руският помощник на Соло.

Ролята беше сравнително малка в началото, спомня си Маккалъм, добавяйки в интервю от 1998 г., че „бих никога преди не съм чувал за думата „sidekick“.

Шоуто предизвика смесени отзиви, но в крайна сметка се улови, особено сред тийнейджърките, привлечени от добрия външен вид и загадъчния, интелектуален характер на МакКалъм. До 1965 г. Иля беше пълноправен партньор на героя на Вон и двете звезди бяха обект на тълпа по време на лични изяви.

Сериалът продължи до 1968 г. Вон и Маккалъм се събраха отново през 1983 г. за носталгичен телевизионен филм „Завръщането на Човек от U.N.C.L.E.", в който агентите бяха привлечени от пенсионирането си, за да спасят света още веднъж.

McCallum се завърна в телевизията през 2003 г. в друг сериал с агенция, известна с инициалите си - CBS "NCIS. " Той изигра д-р Доналд „Дъки“ Малард, книжен патолог от Военноморската служба за криминални разследвания, агенция, занимаваща се с престъпления, включващи флота или морската пехота. Марк Хармън изигра шефа на NCIS.

McCallum каза, че смята Дъки, който носеше очила и папийонка и имаше око за красиви жени, „изглеждаше малко глупаво, но беше страхотно забавно да се прави“. Той също прие ролята сериозно, прекарвайки известно време в кабинета на съдебния лекар в Лос Анджелис, за да разбере как се извършват аутопсиите.

Колегата му Лорън Холи отиде в X, бивш Twitter, за да скърби: „Ти беше най-добрият човек. Благодаря ти, че си такъв." По-рано обявеният 20-годишен юбилеен маратон "NCIS" в понеделник вечерта вече ще включва карта "in memoriam" в памет на МакКалъм.

Серията изгради публика постепенно, като в крайна сметка достигна списъка с топ 10 предавания. Маккалъм, който живееше в Ню Йорк, отседна в апартамент с една спалня в Санта Моника, когато се произвеждаше „NCIS“.

„Той беше учен и джентълмен, винаги милостив, ненадминат професионалист и никога не пропуска шега. От първия ден беше чест да работим с него и той никога не ни разочароваше. Той просто беше легенда, се казва в изявление на изпълнителните продуценти на "NCIS" Стивън Д. Биндер и Дейвид Норт.

Работата на МакКалъм с „U.N.C.L.E.“ му донесе две номинации за Еми и той получи трета като педагог, борещ се с алкохолизма в драма от 1969 г. в Hallmark Hall of Fame, наречена „Учител, учител“.

През 1975 г. той играе главната роля в краткотраен научно-фантастичен сериал „Невидимият човек“, а от 1979 до 1982 г. играе Стийл в британски научнофантастичен сериал „Сапфир и стомана“. през годините той се появява и като гост в много телевизионни предавания, включително „Убийство, тя написа“ и „Сексът и градът“.

Той се появява на Бродуей в комедия от 1968 г. „The Flip Side, " и през 1999 г. възобновяване на "Амадеус" с участието на Майкъл Шийн и Дейвид Суше. Той също участва в няколко продукции извън Бродуей.

До голяма степен базиран в САЩ от 60-те години на миналия век, Маккалъм е дългогодишен американски гражданин, казвайки на Асошиейтед прес през 2003 г., че „винаги съм обичал свободата на това страната и всичко, което представлява. И аз живея тук и обичам да гласувам тук.“

Дейвид Кийт Маккалъм е роден в Глазгоу през 1933 г. Родителите му са музиканти; баща му, също на име Дейвид, свири на цигулка, майка му свири на виолончело. Когато Дейвид е на 3 години, семейството се премества в Лондон, където Дейвид-старши свири с Лондонската филхармония и Кралската филхармония.

Младият Дейвид посещава Кралската музикална академия, където учи обой. Решава, че не е достатъчно добър, затова се насочва към театъра, като учи за кратко в Кралската академия за драматично изкуство. Но „бях дребен, мършав рус с изпъкнал гръден кош, така че нямаше много части за мен“, коментира той в интервю за Los Angeles Times през 2009 г.

След изтичане на времето за военна служба, той се връща в Лондон и започва да получава работа по телевизията и филмите на живо. През 1957 г. той се появява в "Robbery Under Arms", приключенски филм, който се развива в ранна Австралия, с изгряваща актриса, Джил Айрланд. Двойката се жени през същата година.

През 1963 г. Маккалъм е част от големия актьорски състав на „The Great Escape“ и той и съпругата му се сприятеляват с Чарлз Бронсън, също във филма. Айрланд в крайна сметка се влюби в Бронсън и тя и Маккалъм се разведоха през 1967 г. Тя се омъжи за Бронсън през 1968 г.

„Всичко се получи добре“, каза Маккалъм през 2009 г., „защото скоро след това се събрах с С Катрин (Карпентър, бивш модел) сме много щастливо женени от 42 години."

МакКалъм имаше трима сина от първия си брак, Пол, Джейсън и Валентин, както и син и дъщеря от своя второ, Питър и Софи. Джейсън почина от свръхдоза.

„Той беше истински ренесансов човек — той беше очарован от науката и културата и щеше да превърне тези страсти в знание. Например, той беше способен да дирижира симфоничен оркестър и (ако необходимо) действително може да извърши аутопсия въз основа на продължилите десетилетия проучвания за ролята му в NCIS“, каза Питър Маккалъм в изявление.

През 2007 г., когато работеше по „NCIS“, Маккалъм каза пред репортер: „Винаги съм чувствал, че колкото повече работя, толкова по-голям късмет имам. Вярвам в случващите се случайни неща, но в същото време да се посветиш на това, което правиш, е най-добрият начин да се справяш в този живот.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР