Дейвид Кореш не е обикновен човек. В собствените си очи

...
Дейвид Кореш не е обикновен човек. В собствените си очи
Коментари Харесай

Той се мислеше за бог. И предизвика клане

Дейвид Кореш не е елементарен човек. В личните си очи той е доста повече - господ. Или синът Божи. Всичко към него е обгърнато в мистичност, дори същинското му не е нито Дейвид, нито Кореш. Но за това по-късно. Истинско или не, той ще се запише в историята точно с него. И мотивът не e добър, таман противоположното.

Сцената на нещастието е тексаското градче Уейко. Разказвачи са основателите на документалния сериал на Netflix – Waco: American Apocalypse. Герои са участници в събитията. И самият Кореш, само че задочно, посредством видеозаписите от това време.

Иначе той е мъртвец от 30 години. Действията му обаче са оставили бездънен отпечатък в американската история. Много хора го държат виновен за една от най-кървавите случки в Съединени американски щати през последните десетилетия.

През 1993 година Кореш е водач на християнската фракция „ Клонка Давидова “. Той е млад, харизматичен просветител, който знае наизуст Бибилията и проповядва своя версия на религията на почитателите си. Те му дават отговор със сляпа лоялност и подготвеност да изпълнят всичко, което изиска. Кореш им споделя, че краят на света и Второто пришествие са близо.

Твърди, че държавното управление на Съединени американски щати е техен зложелател и те би трябвало да са готови, тъй като ще се опитат да им лишават метода на живот. В ранчото на сектата „ Планината Кармел “ стартира трупане на оръжие. В един миг арсеналът на тези сякаш кротки сектанти става стеснителен даже за мащабите на Съединени американски щати, където са много демократични по въпросите с персоналното въоръжение и религиозните свободи.

И по тази причина през февруари 1993 година чиновници на Бюрото за надзор на алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия (ATF) вземат решение да нападат парцела и да арестуват Кореш по обвинявания за противозаконни оръжия. Акцията им е провалена от една глупава случайност. Преди щурма на ранчото е пусната информация към медиите. Новинарски екип се изгубва из прашните пътища към парцела и пита за посоката един куриер. Обясняват му какво ще се случи. Този куриер обаче се оказва непосредствен на Кореш и член на сектата. Той предизвестява водача си и когато сътрудниците на ATF стигат до ранчото, са посрещнати с огън от барикадиралите се вътре членове на „ Клонка Давидова “. Четирима чиновници са убити.


След тази кланица ранчото е обградено от всевъзможни държавни служби. Извикани са даже танкове, нещо невиждано дори за Съединени американски щати, тъй като това не е война, а две групи въоръжени хора, само че въпреки всичко американски жители. В ранчото има дами и доста деца.    Обсадата продължава 51 дни като от самото начало е вест номер 1 във всички излъчвания. ФБР е подложено на неправдоподобен напън да реши казуса. В последна сметка драмата завършва трагично, както споделя Waco: American Apocalypse.    Колкото и необичайно да звучи, в тази история има и българска връзка, въпреки и не директна. Основателят на сектата „ Клонка Давидова “ е роденият в тогавашното село (а през днешния ден квартал на Смолян) Райково Виктор Хутев. През 1907 година той емигрира в Съединени американски щати. Години по-късно основава личен бизнес и се трансформира в ревнив последовател на адвентистката черква. През 1929 година обаче е отстранен и малко по-късно самичък става набожен водач, основавайки „ Клонка Давидова “.   Той управлява придвижването до гибелта си през 1955 година След това отпред застава брачната половинка му Флорънс. Четири години по-късно една секта под ръковдството на Бенджамин Роден се отделя и тогава се появява настоящото име „ Клонка Давидова “. Историята с водачеството на брачната половинка се повтаря и след неговата гибел през 1987 година отпред застава жена му Лоис.    През 1981 година на сцената се появява бъдещият Дейвид Кореш, по това време едвам 22-годишен. Той става ухажор на Лоис. По-късно ще успее да ликвидира претенциите за водачество на сина ѝ. След 1989 година Кореш, който към момента се споделя Върнън Хоуел, поема надзор над придвижването, а година по-късно публично сменя името си.    Кореш, който доживява до едвам 33-годишна възраст, е извънредно странна персона. Като нравствен водач той проповядва многоженство, даже бракове с малолетни девойки. Има голям брой обвинявания в полови похищения против него, а тогавашни членове на сектата описват доста притеснителни неща за дейностите му. Въпреки всичко хората към него му имат вяра чак до гибелта си. Тя настава при неизяснени условия, а и до през днешния ден има подозрения по какъв начин тъкмо са работили ръководителите на администрацията по времето на Бил Клинтън, който е осведомен със случая, а позволение за последната офанзива против ранчото е дадена от тогавашната правосъдна министърка на Съединени американски щати, назначена персонално от него.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР