Действията на прокуратурата за разкриване на доказателства по разследването за

...
Действията на прокуратурата за разкриване на доказателства по разследването за
Коментари Харесай

Михаил Екимджиев: Прокуратурата действа противоконституционно

Действията на прокуратурата за откриване на доказателства по следствието за кибертероризъм по хакерската офанзива против Национална агенция за приходите са противоконституционни. Това стана ясно от думите на юрист Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и отбрана на човешките права пред БНР.

Припомняме, през вчерашния ден от Спецпрокуратурата разпространиха фотоси с надписи, за които настояват, че са доказателства по делото против тримата упрекнати от компютърна компания в кибертероризъм и източване персоналните данни на над 5 млн. българи от Национална агенция за приходите.

" Вече това е един риалити формат на углавен развой, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво неуместно шоу за развлечение на публиката. Първо, изясняват по какъв начин се приготвя атентат против президента или задгранични делегации с пръскалките пред Народното събрание, а по-късно разгласяват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски - нещо, поради което те водят делото против господин Иван Тодоров, против " ТАД груп " и по този начин нататък. Това е прям сюрреализъм. Някой кинаджия несъмнено ужасно би се забавлявал да направи сюжет от всичко ", съобщи юрист Екимджиев.

По думите му сходен сюжет би бил заслужен за премията " Оскар ". Тези дейности на прокуратурата изрично не могат да бъдат законни. Те са искрено противоконституционни, сподели юрист Михаил Екимджиев.

Според него задачата на сходно изваждане на част от доказателствата е да се манипулира публичното мнение като изборно се вадят избрани пасажи, а изпод се дават обяснителни текстове.

" Това е спектакъл за наивници! Аз се тормозя, в действителност се срамя и опасявам, от това, че прокуратурата работи по този начин, както е работила по времето на Сталинисткия комунистически режим ", съобщи юрист Екимджиев.

Той уточни, че в диалектиката има закон за прекосяване на количествените натрупвания в качествени промени.

" След като през последните десетина дни бяхме очевидци на невиждано струпване на откровени прокурорски нелепости, на нелепици, изказани от ред прокурори, напълно разумно беше в един миг тази сериозна маса да премине в качествено изменение - известието на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи ", сподели юрист Екимджиев.

Според него, публикуването на тези фотоси е било опит да се замаже големия гаф на прокурорката, която изясни, че обвинените желали да хакнат напоителната система до Народното събрание и по този начин да застрашат националната сигурност като поливат с вода непознатите делегации. В отговор на тези думи от Народното събрание и от общината обявиха, че в тази градинка поливат цветята с водоноски.

По думите му " очевидци сме на невиждано и напоителното изнасяне на следствени материали ".

" Без да се употребява даже условно наклонение, се споделя: " Този е причинител, ние имаме безапелационни доказателства, че тази компания се е занимавала с кибертероризъм. В една естествена страна, изключително в Щатите, тази компания би занулила този прокурор и този прокурор в никакъв случай не би си помислил да продължи да работи след такова изявление, тъй като това са невероятни репутационни вреди без още да се знае защо става въпрос ", обосновава се юрист Екимджиев.

Според юриста има хипотеза, че в закона се влага здрав разсъдък и логичност и " по тази причина тези дейности на прокуратурата изрично не могат да бъдат законни ".

Той акцентира, че презумпцията за невиновност е била непосредствено " смачкана " с изказванията на прокурора Гешев и " тази загрижена жена, която видя терористична офанзива в пръскалките, а тя се оказа и началник на звеното за антитероризъм в Специализираната прокуратура ".

Той се притеснява, че в случай че Висшият правосъден съвет (ВСС) и президентът Румен Радев позволен Иван Гешев да стъпи в служба, то цялата прокуратура ще добие този формат на пародия, на парадокс... ".

С дейностите си в последните дни прокуратурата е сътворила " разгром върху доверието на хората в държавността ", уверен е Екимджиев.

" Това е най-големият пробив в националната сигурност - когато хората презират институциите си, тъй като виждат тяхната беззащитност, а в тази ситуация прокуратурата го направи ", сподели юрист Екимджиев.

За обстоятелството, че прокуратурата даде елементарен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев разяснява, че би трябвало да се види дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го позволили.

По думите му и жител, и съдии, прокурори и следователи, в това число и Делян Пеевски и Бойко Борисов, могат да потърсят обезщетение против Прокуратурата за изнесените им данни. Санкцията е по Закона за отбрана на персоналните данни в България.

Адвокат Екимджиев напомни, че в Страсбург към този момент има най-малко десетина неоправдателни решения. " Новатор в тази активност беше някогашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който обществено четеше присъди и обявяваше хора за нарушители, само че господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един заслужен правоприемник ", добави Екимджиев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР