Действията на американските военноморски сили в Южнокитайско море нарушават международното

...
Действията на американските военноморски сили в Южнокитайско море нарушават международното
Коментари Харесай

Пекин: САЩ нарушават международното право

Действията на американските военноморски сили в Южнокитайско море нарушават интернационалното право. Това съобщи представителят на Китайското външно министерство Лу Кан, разяснявайки наличието на американски боен транспортен съд близо до Параселските острови, съобщи ТАСС.
„ Действията на Съединени американски щати нарушават интернационалното право, а също по този начин подкопават мира и стабилността в тези води “, уточни дипломатът, отбелязвайки, че „ корабът на американските Военноморски сили е навлязъл в китайски териториални води близо до Параселските острови в акваторията на Южнокитайско море “.
Говорителят на китайското Министерство на външните работи също по този начин акцентира, че „ китайската страна е изпратила патрулен транспортен съд за опознаване на плавателния съд и го е предизвестила да напусне тази акватория “. „ Ние също по този начин уведомихме американската страна “, добави Лу Кан.
„ КНР уверено се афишира срещу сходни дейности. Ние призоваваме американската страна да приключи сходни провокативни дейности. Китай ще продължи да подхваща нужните ограничения за отбрана на националната си сигурност и суверенитет “, заключи Лу Кан, отбелязва още БГНЕС.
По-рано организация Reuters заяви, че ракетният унищожител USS McCampbell е осъществил „ интервенция за обезпечаване на свободно корабоплаване “ близо до Параселските острови. Според американски военни представители тези дейности „ не са ориентирани против никоя страна “ и не са политическа проява.
Параселските острови са обект на териториален спор на Китай с Малайзия, Виетнам, Филипините и Бруней. От края на 2013 година Пекин организира там огромни хидротехнически и строителни действия за основаване на изкуствени острови и усвояването на тези територии. Съединени американски щати и Япония упрекват КНР, че основават суша, която може да бъде употребена за военни цели, в това число основаване на морски бази и военни ленища.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР