Действия от спешен порядък бяха начертани на среща при премиера

...
Действия от спешен порядък бяха начертани на среща при премиера
Коментари Харесай

Само 332 деца с диабет тип 1 са със сензори

Действия от незабавен порядък бяха начертани на среща при премиера в оставка Кирил Петков през днешния ден за обезпечаването на датчици за непрекъснат мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет вид 1 у нас.

В срещата участваха министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков, шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, ръководителят на съдружие „ Култура без граници “ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните достижения в лечението на пациентите с диабет вид 1, и специалисти.

В хода на диалога бяха обрисувани редица проблеми, пред които ежедневно са изправени децата с тази диагноза и родителите им. Бе решено да се подхващат нужните дейности, с които да се подсигурява достъпът на дребните пациенти с диабет вид 1 до датчици.

По самодейност на здравната каса в къси периоди ще се организира среща с научните сдружения по ендокринология и Българския лекарски съюз за реализиране на консенсус по въпросите за обезпечаването на глюкозните датчици.

НЗОК разполага с нужните средства, само че експертите би трябвало да са единни при определянето на разпоредбите и критериите за отпущането на датчиците.

Бе дискутиран също въпросът за разширение на обсега на пациентите до 18 година с диабет вид 1 в страната посредством разкриването на нови профилирани комисии. В момента те действат в огромните академични лечебни заведения в страната.

По данни на здравната каса към 4000 са децата у нас, диагностицирани с диабет вид 1, а досега единствено 332 деца са декларирали и получили платените от НЗОК датчици.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР