Действително една от линиите в книгата е сблъсъкът на целия

...
Действително една от линиите в книгата е сблъсъкът на целия
Коментари Харесай

„Войната на верите“: Как едно малко селце край Шумен става част от световната история

„ Действително една от линиите в книгата е конфликтът на целия свят, изтока и запада на нашите модерни територии. Истината е, че преди 17 години, когато бях в Шуменско – видни дейци от шуменския край ме поканиха да ми опишат история отпреди 600 години, която се е предавала от потомство на потомство . За това по какъв начин 65 воини избавят цялото локално население. Разказаха ми историята с терзание дали и по какъв начин аз бих я схванала. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ по Euronews Bulgaria писателката Людмила Филипова по отношение на новия си разказ „ Войната на верите “.
Историята излиза от пропагандата, която 600 години набива в мозъка на всеобщия гражданин на европейския континент, че кръстоносците са положителните, османците са неприятните, църквата и папата са положителните, богомилите са неприятните. Всъщност, когато човек се закопае малко в историята, изключително в местен край като мястото, където аз съм разказала тази история, тези функции и маски стартират да падат и отсам идва огромната изненада.
„ Във всяка моя книга пипвам избрана тематика, от която не мога да изляза след това. Темата за богомилите пристигна много по-късно. Исках в началото да опиша за тези 65 воини и някак си се стигна до последния кръстоносен поход, който минава по нашите земи. И в действителност ми трябваха не малко години с цел да се приготвя по тези тематики. Чак преди година и нещо пристигна молба от мои читатели да опиша за тези неща, за богомилите отвън пропагандата на църквата. Богомилите отлично се вписаха в историята, тъй като осмислят още повече мотивацията на католическата мощност да нахлуе в днешните български земи против изтока “, показа писателката.

„ От много месеци съм заровена в тематиката за идната ми книга. Това е най-голямото изследване, което съм правила до момента . Работя постоянно по паралелни книги. Няколко години лишава единствено изследването, което е най-лесната част. Четеш си забавни неща – забавно, прелестно, безгрижно е. Големият проблем е когато събереш тонове информация, по какъв начин да синтезираш най-важното и да го вплетеш в съответни герои. Нямам свободен ден в годината. За мен персонално удоволствието да издам нова книга е неописуемо “, сподели още Филипова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР