Действащото правителство на Австрия подаде днес оставка съгласно конституцията след

...
Действащото правителство на Австрия подаде днес оставка съгласно конституцията след
Коментари Харесай

Австрийският президент ще възложи на Себастиан Курц да състави ново правителство

Действащото държавно управление на Австрия подаде през днешния ден оставка според конституцията след създадените в неделя парламентарни избори, съобщи ТАСС.

Официалната гала се състоя в президентството във Виена. Оставката беше подадена от канцлера Кристиан Керн на президента Александър ван дер Белен. Държавният глава благодари на министрите за работата им и им заръча да извършват своите отговорности до съставянето на ново държавно управление.

Според конституцията на Австрия президентът би трябвало да стартира съвещания с партийните водачи след парламентарните избори и да разпореди на победилата политическа мощ да сформира държавно управление.

"Ще възложа на водача на Австрийската национална партия Себастиан Курц мандат за сформиране на ново държавно управление, в случай че резултатите не се трансформират ", сподели Ван дер Белен.

По думите му окончателните резултати от изборите ще бъдат оповестени в четвъртък.

По предварителни данни на вътрешното министерство Австрийската национална партия е преди всичко с 31,5 % от гласовете, следвана от Австрийската социалдемократическа партия с 26,9 % и Австрийската партия на свободата с 26 %.
Ван дер Белен съобщи, че идващото австрийско държавно управление би трябвало да зачита европейските правила, показва ДПА.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата наподобява най-вероятният съдружен сътрудник на Австрийската национална партия, като се има поради мощното й показване на изборите и твърдата й позиция за миграцията, която е сходна с тази на консерваторите.
"Внимателно ще проследявам, с цел да подсигурявам, че основополагащите европейски полезности, вписани в нашата конституция, остават компасът, който направлява Австрия към бъдещето ", сподели президентът.

Австрийската национална партия и Австрийската партия на свободата желаят да лимитират имиграцията от по-бедните източни страни в Европейски Съюз макар правилото на общността за свободно придвижване.

Австрийската партия на свободата също по този начин желае Австрия да премисли участието си в Европейската спогодба за правата на индивида, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР