Действащият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е получил подкупи

...
Действащият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е получил подкупи
Коментари Харесай

Президентът на Хондурас получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти?

Действащият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти, в това число от някогашния началник на мексиканския картел "Синалоа " Хоакин Гусман - Ел Чапо. Това съобщи нюйоркски федерален прокурор, представен от Франс прес, при откриването на правосъден развой за трафик на опиати против един от братята на президента.

"Обвиняемият е бил закрилян от сегашния президент (на Хондурас), който е получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти, включително от Гусман ", сподели във встъпителната си защита прокурорът.
Ел Чапо "лично е дал на обвинения един милион $ за брат му (президента) ", сподели заместник-прокурорът Джейсън Ричман в първия ден от делото против Хуан Антонио Ернандес Алварадо - Тони.

Президентът съобщи в Туитър, че обвиняванията са "100 % подправени, неуместни и смешни ". "Това е по-несериозно от Алиса в страната на чудесата ", добави той.

1. De hecho, el fiscal no dijo eso, nunca dijo que el Presidente recibió nada.
2. Y la alegación en sí es 100% falsa, absurda y ridícula... esto es menos serio que Alicia en el País de las Maravillas.@AP @CNN @Reuters @ReutersLatam @nytimes @nytimeses @EFEnoticias https://t.co/2pZJVCIyLC
— Juan Orlando H. (@JuanOrlandoH) October 2, 2019

В документ, оповестен през август, обвиняването към този момент заяви, че хондураски наркотрафикант, чието име не бе посочено, е дал 1,5 млн. $ на предизборната акция на Хуан Орландо Ернандес през 2013 година
Основната част от парите е била изхарчена за подкупване на локални политици, с цел да поддържат кандидатурата на Ернандес, който по това време беше ръководител на хондураския парламент.

В речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации на 23 септември Ернандес, който беше избран отново през 2017 година, осъди "клеветническата акция от страна на наркотрафиканти, банди, корумпирани хора, убийци и даже политици ".
В Хондурас бяха проведени голям брой огромни митинги с искане на оставката на президента.

Ернандес е фаворизиран сътрудник на американския президент Доналд Тръмп, с който предходната седмица подписаха съглашение за съдействие при молбите за леговище. Целта на съглашението е да спре незаконната имиграция, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР