Действащият министър на правосъдието разбира реформата на антикорупционната комисия като

...
Действащият министър на правосъдието разбира реформата на антикорупционната комисия като
Коментари Харесай

Цацаров: Антикорупционната комисия трябва да се реформира умно, а нямат капацитет

Действащият министър на правораздаването схваща промяната на антикорупционната комисия като инспектиране на исковете. Ще мине време и ще стане ясно какъв брой благородни са били тези хрумвания. Това управление на министерството няма професионален потенциал да изготви сходен законопроект. Той би трябвало да се напише мъдро.

Това съобщи Сотир Цацаров в четвъртък след съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, с която разиска проектобюджета в частта му за КПКОНПИ. От 1 март аз няма да съм ръководител и ще стана прокурор, напомни Цацаров. Мой заместител евентуално ще ръководи комисията. Няма да се стигне и до избор на нов ръководител, предвижда той. И призна, че доста от чиновниците на комисията са демотивирани от обществените офанзиви против институцията и епитетите като бухалка и бърсалка, с които я назовават.

Цацаров дефинира полемиката за оставката му в сряда като политическа заря. Категоричен е, че депутатите е трябвало да го поканят, откакто са го упреквали за “удълбаването на пристанища, неналичието на улично осветяване в градовете и изсичането на горите ”.

Все още няма импортиран законопроект, който съгласно концепциите планува КПКОНПИ да се раздели на две - антикорупционна комисия с проверяващи функционалности и такава за лишаване на нелегално добито имущество. Самият Цацаров предложи на депутатите законопроект, направен от специалистите в комисията.

Коментира още, че министърът на правораздаването няма пълномощия да ревизира закононарушения. Надежда Йорданова съобщи преди дни, че при нея има сигнали за нарушавания и даже закононарушения, осъществени от основния прокурор. Цацаров я прикани да ги даде на способен орган. Антикорупционната комисия публично ги изиска, с цел да направи инспекция на Иван Гешев. Прокуратурата пък стартира инспекция дали Цацаров е направил закононарушение във връзка на отнетия му допуск до класифицирана информация.

“Взаимното регулиране е обвързвано с пълномощията на двата органа. До сегашния миг в антикорупционната комисия не е постъпило нищо от Министерството на правораздаването. Може би най-голямата гаранция, че няма да заровиш сигналите, е да ги изпратиш по подготвеност ”, съобщи Цацаров. Той отбрани прокуратурата, като акцентира, че за разлика от министерството там има потенциал и пълномощия да се правят инспекции по сигнали за закононарушения.

“Прокуратурата е подложена на дива рецензия от човек, който не стана основен прокурор не по негова виновност. Тогава той не сподели и дума за това, че тя е неприятна, йерархична и че се нуждае от промяна. А в този момент толкоз буйно я реформира. Всичко е политически пушек, който не носи нищо потребно ”, сподели Цацаров, визирайки вътрешния министър Бойко Рашков. През 1998 година Рашков беше определен за основен прокурор, само че президентът Петър Стоянов не подписа указа за назначението му, а по-късно Висш съдебен съвет се смени експресно и стартира нова процедура, която приключи с избора на Никола Филчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР