Действащият министър на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви изтеглянето

...
Действащият министър на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви изтеглянето
Коментари Харесай

El Pais: Испания изтегли фрегата си от американската бойна група в Персийския залив

Действащият министър на защитата на Испания Маргарита Роблес разгласи изтеглянето на фрегатата "Мендес Нунес " от военноморска група в Персийския залив, ръководена от Съединени американски щати. Решението е взето с оглед смяната от страна на Вашингтон на първичната задача на бойната група, отбелязва испанският народен всекидневник El Pais.

Роблес акцентира, че решението е техническо и военно, а не политическо, и че Мадрид взима поради позициите на Вашингтон. "Ние почитаме решението и когато задачите на бойната група бъдат върнати към авансово плануваното с присъединяване на испанския флот, ще обновим [мисията] ", разясни военният министър на Мадрид. Уточнява се, че испанската фрегата ще се причисли още веднъж към флота, откакто той доближи водите на Индийския океан.

"Ангажиментът на Испания е към Европейския съюз и интернационалните организации и ние постоянно ще зачитаме общите ни позиции ", добави Роблес.

Говорейки в Брюксел на среща на министрите на Европейски Съюз, Роблес акцентира, че Испания и Съединени американски щати са постигнали съглашение преди две години за включване на "Мендес Нунес " с 215 моряци на борда в задача за образование, която отбелязва 500-та годишнина от първата обиколка на Земята от откривателите Фердинанд Магелан и Хуан Себастиан Елкано. Но на 5 май Вашингтон разгласи, че ще изпрати флота, воден от самолетоносача "Ейбрахам Линкълн ", в Персийския залив на фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Иран. "Когато виждам, че има отклоняване от съглашението, усещам, че е по-добре краткотрайно да се оттеглим от него ", акцентира испанският министър на защитата.

Испанският настоящ министър на външните работи Жозеп Борел омаловажи решението на Испания. След като призна, че "това е комплицирана обстановка ", той съобщи, че "не би трябвало да се приема толкоз тежко ".

Испания се стреми да избегне несъзнателно отприщване на всевъзможен тип спор с Иран на фона на възходящото напрежение сред Вашингтон и Техеран. Флотът към този момент е пресякъл пролива Баб-ел-Манбед, който се причислява към Червено море и Индийския океан, и се насочи към Ормузкия проток, където ще навлезе Персийския залив. Това обаче ще се случи без присъединяване на испанския транспортен съд, акцентират от редакцията.
Интегрирането на "Мендес Нунес " в бойната група (в която няма други задгранични кораби, с изключение на испанският) беше планувано за възстановяване на оперативната съгласуемост.

Мисията трябваше да продължи шест месеца, от края на април до 31 октомври тази година, когато испанският транспортен съд трябваше да дебаркира в пристанището на Сан Диего (Калифорния), откакто пресече Средиземно море, Червено море, Индийския океан, Южнокитайско море и Тихия океан. Групата включва самолетоносача "Ейбрахам Линкълн ", който транспортира 85 изстребителя на борда, ракетни крайцери, три разрушители, логистичен транспортен съд и подводница.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР