Дейността в социалните медии показва нива на координираност, присъщи на

...
Дейността в социалните медии показва нива на координираност, присъщи на
Коментари Харесай

“Възраждане” тормозят журналисти заради проверка на факти около истерията покрай сайта “Миротворец”

Дейността в обществените медии демонстрира равнища на координираност, присъщи на добре проведена акция за въздействие. Към момента на издание на позицията, въпросните изявления са споделени стотици пъти от самостоятелни профили и публикувани в десетки групи и страници.

 

Повод е инспекция на Factcheck.bg, която прави обзор на всички условия към нашумелия украински уебсайт “Миротворец ”. Материалът излага както известните обстоятелства за този уебсайт, по този начин и множеството рецензии на интернационалните организации,  само че също по този начин демонстрира и по какъв начин съществуването на този уебсайт се употребява от съветската агитация, с цел да се злепоставят украинското държавно управление и неговите съдружници. Обективното и неедностранчиво отразяване очевидно не се харесва на част от последователите на “Възраждане ”, които стартират да атакуват авторката на текста.

Въпреки острата си рецензия към “списъците ” на “Миротворец ”, “Възраждане ” от дълго време прави “списъци ” с български публицисти и медии, които не утвърждава. Те са наричани “чуждестранни сътрудници ”, не са допускани до събития на партията, подлагани са на опетняване и закани в обществените медии. 

Това не е първият случай, в който АЕЖ взима отношение по враждебни прояви на представители на “Възраждане ” към публицисти. Преди година ни се наложи да излезем с позиции в отбрана на публицистите Ралица Фичева и Лъчезар Лисицов, като това са единствено два от няколкото образеца, показващи методичност в държанието на тази партия. 

 

ФрогНюз напомня, че “Възраждане ” прояви експанзия към Цвета Стратиева - Флора - публицист от Българската национална телевизия, която бе изгонена от конференция на партията. Друг сходен случай бе този с изгонването на публицист от “Дневник ” и определението на медията и работещите в нея като “подлоги ” на Съединени американски щати. 

 

Factcheck.bg е член на най-авторитетната мрежа за инспекция на обстоятелствата в света The International Fact-Checking Network (IFCN) на института Пойнтер в Съединени американски щати. Уставът на тази мрежа задължава всички членуващи платформи да съблюдават доста строги правила при всяка инспекция. Тези правила за българската платформа могат да бъдат открити на нейния уебсайт. Сред тези правила са бистрота на методите и правилата на работа, бистрота на източниците, както и право на отговор на засегнатите. Това дава опция на  всеки един консуматор на уеб страницата да направи своя лична инспекция и да се увери в направените заключения. 

Източниците на финансиране на Factcheck.bg са оповестени на уеб страницата. Твърденията, че американският милиардер Джордж Сорос заплаща на публицистите в уеб страницата са изцяло погрешни. Те са част от тайната доктрина за всемогъщия Сорос, който заплаща на медии и неправителствени организации, с цел да управлява посредством тях държавните управления. Фондация “Отворено общество ” в действителност дава грантове на медии и неправителствени организации по целия свят. Но в това няма нищо подмолно - информацията за плановете и финансирането е транспарантна и свободно налична. 

Безпочвените изказвания, че медии, включително Factcheck.bg, са финансирани от “Сорос/ЦРУ ” са част от очернящата акция на “Възраждане ” против политическите им съперници, организациите на гражданското общество, разнообразни религиозни, обществени и етнически групи, допълват от АЕЖ.

Организацията приканва българските управляващи деликатно да наблюдават  партия “Възраждане ” за поддръжка и разпространяване на антисемитизъм, език на ненавист, сочене с пръст на неуместни критици, разпространение на персонални данни, включително и фотоси на  “врагове ”, които могат евентуално да доведат до принуждение и да подтикват последователите й към закононарушения от ненавист. В случай,  че има задоволителни учредения за това, прокуратурата следва да предприеме дейностите, планувани в член 40, алинея (1) и (2) от Закона за политическите партии. Полицията и прокуратурата би трябвало да се отнасят оптимално съществено към всевъзможни закани - директни или непреки, отправени към публицисти от представители и последователи както на “Възраждане ”, по този начин и на всяка друга радикализираща се политическа мощ. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР