Дейността си през 2017 година отчете Комисията за защита на

...
Дейността си през 2017 година отчете Комисията за защита на
Коментари Харесай

Близо 40 хил. проверки е извършила КЗП през 2017 г.

Дейността си през 2017 година регистрира Комисията за отбрана на потребителите пред отрасловата подкомисия в Народно събрание. Извършени са 38 236 инспекции в търговски и туристически обекти, съгласно предоставения контрол на пазара по продуктови групи и пазарни браншове за интервала. За установените нарушавания са формирани общо 2937 акта за административни нарушавания и са издадени 3012 наказателни постановления, част от които по инспекции, осъществени в края на 2016 година

През 2017 година са осъществени общо 9230 инспекции по уреденото в Закон за защита на потребителя право на потребителите на информация. Осъществен е контрол в разнообразни по тип търговски обекти, предлагащи за продажба артикули и услуги, по които институцията има пълномощия. Надзорът на пазара е сбъднат посредством от време на време възлагана обща акция "Право на информация ", по която са осъществени 4090 инспекции, както и посредством планови акции, обхващащи продуктовите браншове от Националната секторна стратегия за контрол на пазара през 2017 година За установени нарушавания на правото на потребителите на информация са формирани 605 акта за определяне на административни нарушавания.

През отчетния интервал са осъществени общо 63 инспекции по Закона за виното и спиртните питиета както по предоставените планови акции, по този начин при взаимни инспекции. При осъществените през летния туристически сезон инспекции в ЗХР на територията на курортните комплекси по Черноморието, са взети общо 39 проби от разнообразни типове предлагани спиртни питиета. Установено е, че 34 от пробите дават отговор по изпитаните физико-химични индикатори, подхождат на етикета на съответната бутилка и на условията към съответния тип алкохол. За 5 проби обаче изпитаните физико-химични индикатори от разпечатаните бутилки за съответната партида не дават отговор на условията.

През 2017 година по съблюдаване условията на Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения (ЗТТСТИ) са осъществени 933 инспекции. Извършени са взаимни инспекции с Областните дирекции по сигурност на храните и Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи на търговски обекти, ситуирани на територията на учебни заведения и детски заведения или в непосредствена непосредственост до тях, по отношение на предлаганите за продажба храни, питиета, тютюневи произведения и други на възпитаници.Извършени са общо 796 инспекции на територията на цялата страна от компетенциите на КЗП. В хода на осъществените инспекции са открити 122 административни нарушавания.

През 2017 година са осъществени 9074 инспекции в туристически обекти в България и са формирани 836 акта за установени нарушавания. От общия брой на формираните актове 741 са за нарушавания на Закона за туризма и 95 за нарушавания на Закон за защита на потребителя в туристически обекти. Освен това са издадени 789 наказателни постановления. За даване на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект и за осъществяване на туристическа активност "туроператор " или "туристически сътрудник " без уверение за регистрация са издадени 137 заповеди за налагане на насилствената административна мярка "временно затваряне на туристически обект ", както и една заповед за краткотрайно прекъсване даването на туристическа услуга на ски писта. Издадени са 35 заповеди за анулация на мярката, защото търговците са дали доказателства, че са отстранили нарушаването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР