Дейността на съветски агенти срещу България преди 9 септември 1944

...
Дейността на съветски агенти срещу България преди 9 септември 1944
Коментари Харесай

Предателството на агенти на Москва отпреди 9 септември 1944 г. отчитано като трудов стаж след това

Дейността на руски сътрудници против България преди 9 септември 1944 година е била завършена като трудов стаж за пенсия след тази дата. Това се случва откакто страната ни е окупирана от Москва и тук за 45 година се настанява нечовечен, антибългарски, тоталитарен просъветски режим.

Един от тези руски сътрудници е Васил Димов Илиев, информация за който на отдел " Деловодство " на Централен комитет на Българска комунистическа партия от 8 март 1957 година сочи, че от юни 1939 година до 9 септември 1944 година е работил като помощник на руското разузнаване в България. Справката му се дава за признание на трудов стаж.
 
 Удостоверение на Стефан Богданов Удостоверение на Стефан Богданов Източник: Zonanews
Подобна информация е издадена и на един от най-знаковите руски сътрудници в Царство България, който съумява да оцелее до 9 септември 1944 година Става дума за Стефан Богданов, който е вербуван персонално от руския боен аташе Александър Бенедиктов (1937-1939 гг.). След това е трансфериран на управление на помощник-военния аташе при Посолството на Съюз на съветските социалистически републики в България майор Леонид Середа (декември 1940-септември 1941 г.).
 
 Младият Стефан Богданов Младият Стефан Богданов Източник: Zonanews
Като руски сътрудник провежда построяването на  специфични разследващи групи, снабдени със лични предаватели станции за директна връзка с Москва. През 1942 година е задържан и наказан на пожизнен затвор.
 
След 9 септември 1944 година Стефан Богданов е назначен за шеф на поделение " Б " на Държавна сигурност, която по това време е контраразузнаването. Впоследствие е назнначен за шеф на следствието в Държавна сигурност.
 
Стефан Богданов е задържан през септември 1949 година, разследван в продължение на две години и наказан на 15 години затвор по обвиняване, че взе участие в загадка организация, ръководена от Трайчо Костов, целяща да събори комунистическата власт.
 
 Възрастният Стефан Богданов Възрастният Стефан Богданов Източник: Zonanews
Излежава седем години в Бургаския затвор и Белене, освободен след Априлския пленум 1956 година След реабилитацията му е шеф на Българска снимка, а след това е комерсиално аташе в Швейцария (1965-1969). Умира през 1986 година във Федерална Република Германия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР