Дейността на Хидравлични елементи и системи“ АД е експортно ориентирана

...
Дейността на Хидравлични елементи и системи“ АД е експортно ориентирана
Коментари Харесай

Поръчките за хидравлични изделия в плен на рисковете пред европейската икономика

Дейността на „ Хидравлични детайли и системи “ АД е експортно насочена – главно към страните от Европейския съюз. Прогнозите на управлението на сдружението във връзка с предстоящите продажби са мощно повлияни от упованията за положението на стопанските системи на Стария континент и в частност на машиностроителния бранш. Предвид експортната ориентираност на компанията, общият макроикономически риск, оказва значително въздействие върху нейната активност.

Цените на борсовите артикули, в това число на металите, остават нестабилни и изложени на опасности, което оказва въздействие върху активността на компанията.

През първото полугодие

82.8% от продукцията на предприятието е планувана за клиенти от Европейския съюз .

Преди година този дял беше 79 на 100. А главен клиент продължава да бъде Palfinger Group (с дял от 68.2% от общия размер продажби на фирмата) и неговото сполучливо пазарно наличие предопределя стабилността на продажбите на „ ХЕС “ АД.

Бизнесът на „ Хидравлични детайли и системи “ е повтаряем и всекидневно чистите доходи от продажби през първото тримесечие регистрират най-високи стойности за цялата година. Но постигнатите резултати през второто тримесечие на тази година и предварителните данни за идващото тримесечие удостоверяват наклонността от 2021-а интервалът сред април и юни да се утвърди като най-силен за финансовата година. Предприятието е мощно обвързано с европейския пазар и всяка негова флуктуация би се отразила както на българското машиностроене, по този начин и в частност на компанията от Ямбол.
През второто тримесечие се появиха ясни сигнали, че растежът на международната стопанска система е под въпрос. Оптимизмът у сътрудниците е почнал последователно да затихва, и единствено терзанията от невъзстановените вериги за доставки към момента поддържаха продажбите на устойчиво равнище.
Търсенето на продуктите на ХЕС и през второто тримесечие остана устойчиво ,

заради което сдружението регистрира рекордни равнища на продажбите към края на юни. А резултатите през първото шестмесечие са над оповестените упования.

Нетните доходи от продажби доближиха 48.83 млн. лв., което е растеж от 45.2% спрямо първото полугодие на 2021-а и покачване от над 10% по отношение на бизнес проекта. Брутната облага за шестте месеца е 7.08 млн. лева и регистрира растеж от една трета на годишна база и покачване по отношение на бизнес проекта от 46.2 на 100.

През първото шестмесечие разноските за материали още веднъж са с максимален условен дял в общата сума на изхарчените от компанията средства - 60.3%, следвани от разноските за личен състав и за външни услуги. Повишението в цената на материалните разноски (за ел. сила, природен газ и т.н.) на годишна база и заложеното в бизнес проекта се дължат главно на по-високата цена на електрическата енергия, което ще продължи да оказва съществено въздействие върху активността на компанията.

Прогнози

На фона на продължаващата неустановеност и отрицателните вероятности пред българската и европейската стопанска система, упованията на мениджърите на ХЕС за третото тримесечие са за минимално преизпълнение на заложеното в бизнес проекта за този интервал. Очакваните доходи са почти за 23.9 млн. лв., а за четвъртото - 23.4 млн. лв.. С прогнозните доходи за второто полугодие се чака растеж от почти 27% по отношение на същия интервал на предходната година и близо 7% по отношение на бизнес проекта.

Пазарният риск

се демонстрира в по-бързото намаляване на приходите от продажби, спрямо темпа на понижаване на разноските.
Основните оперативни опасности са свързани с дефицит на квалифицирана работна ръка при някои характерни специалности – заварчици, оператори на CNC машини, настройчици, фрезисти. Противодействието против тази отрицателна наклонност е в използването на стратегии за вътрешно-фирмено образование и повишение на квалификацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР