Дейностите в центровете за данни могат да се извършват по-гъвкаво

...
Дейностите в центровете за данни могат да се извършват по-гъвкаво
Коментари Харесай

Все повече организации планират NFV за мрежите си

Дейностите в центровете за данни могат да се правят по-гъвкаво посредством технологии за виртуализация на мрежовите функционалности

Виртуализацията и облачните технологии разрешават бързо внедряване на нови мрежови услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазaрът на системи за виртуализация на мрежовите функционалности ще пораства приблизително с по 42% на година до 2024 година По това време неговият размер ще надвиши 70 милиарда $, сочи прогноза на анализаторите от Cue Report.

Виртуализацията на мрежовите функционалности (Network functions virtualisation – NFV) бързо се трансформира в издирван способ за опростяване на корпоративните мрежи – като се стартира от планирането и се стигне до разгръщането и ръководството. Какво значи това?

Ако помислим за другите мрежови подходи, с които се сблъскват предприятията, мрежовите системи имат голям брой пластове и функционалности: кабелна, безжична, физическа, виртуална, местна и облачна мрежа, корпоративна и разпределена, гласова, за данни, за унифицирана връзка и така нататък Едновременно с това корпоративните мрежи би трябвало да поддържат възходящ брой разпределени функционалности. А това значи, че сложността нараства. С това нарастват и финансовите разноски.

С други думи, NFV е абстракция на мрежовите функционалности, което разрешава те да бъдат конфигурирани, следени и ръководени посредством програмен продукт, работещ върху стандартизирани хардуерни устройства. Подходът включва виртуализация и облачни технологии, с цел да разреши бързо развиване и внедряване на нови мрежови услуги еластично и автоматизирано. Технологията носи нараснала еластичност при даване на мрежови услуги, внедряване на нови услуги „ по поискване “ и справяне с тесните места.
още по тематиката
NFV опростява мрежовите функционалности несъмнено, надеждно, рентабилно и в същото време разрешава разширение. Според някои пазарни изследвания, от ден на ден ИТ експерти обмислят проекти за въвеждане на NFV.

Това кара анализаторите да чакат, че NFV пазарът ще записва средногодишен напредък от над 42% в интервала до 2024 година Този постоянен напредък може да се дължи на възходящото търсене на решения за виртуализация на сървъри и консолидацията на центрове за данни. Мрежите стават по-програмируеми и дейностите в центровете за данни могат да се правят все по-гъвкаво. Тъй като SDN и NFV са фактор за конвергенцията на центровете за данни и ИТ и телекомуникациите, те оферират на мениджърите на центрове за данни усъвършенствана мащабируемост и еластичност за облекчаване на изменящите се условия на пазара.

NFV употребява обичайните техники за ИТ виртуализация върху общоприет хардуер за предпазване, калкулации и работа в мрежа. Сложните мрежови задания, които обичайно изискват създаване на персонализиран хардуер и профилирани устройства, могат да се извършват посредством потребление на комерсиални ИТ системи „ от рафта “, употребявайки технологии за виртуализация като NFV и SDN.

Това е значително, тъй като в корпоративната ИТ среда сървърите, инфраструктурата за предпазване и обвързваните с тях комплицирани проблеми изискват консумиране на над 70% от наличните запаси и бюджети единствено за „ поддръжка и интервенции “. А това от своя страна значи, че едвам 30% от наличните запаси остават разполагаем за въвеждането на нововъведения.

Друг значим фактор, който се чака да подтиква възприемането на решенията за NFV, е огромната инвестиция от страна на доставчиците на телекомуникационни услуги за комерсиализация на 5G. Някои от типичните проблеми в комплицираните мрежи на операторите са свързани с голямо многообразие от устройства на частни производители и потребността от още повече характерен хардуер за стартирането на нови услуги. NFV разрешава на телекомуникационните оператори да употребяват мрежовите запаси, без да се тормозят за физическото им местонахождение.

При усъвършенствано потребление на мрежовите устройства операторите могат да употребяват една платформа за разнообразни приложения, консуматори и наематели. Освен това, намалявайки типичния иновационен цикъл на мрежовия оператор, NFV понижава и времето за извеждане на продукта на пазара.

CueReport чака се азиатско-тихоокеанският пазар на NFV да записва най-бързия напредък сред 2018 година и 2024 година заради възходящото търсене на решения в областта на изчисленията, съхранението и мрежите от страна на бързо разрастващите се софтуерни компании в района.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР