Дейностите по поредния надстроен архитектурен паметник във Варна приключват, видя

...
Дейностите по поредния надстроен архитектурен паметник във Варна приключват, видя
Коментари Харесай

Завършват поредния надстроен архитектурен паметник във Варна

Дейностите по следващия надстроен архитектурен монумент във Варна завършват, видя кореспондент на Moreto.net. Фасадата на зданието притегля вниманието отдалеко със синия си цвят и височината, изпъкваща на фона на близките здания.

Паметникът на културата на бул. „ Княз Борис I " 73 закупи по-голяма известност измежду варненци, откакто един летен ден на 2016 година сякаш непокътнатата фасада на към този момент съборената къща ненадейно „ рухна " по време на строително-монтажни работи. Тогава кметът на регион „ Одесос " Георги Недев съобщи, че рухването ѝ е по-скоро случай.

На назад мнение обаче бяха множеството живеещи и работещи в региона. Малцина смятаха, че станалото е случайност и че е случай. Голяма част от тях бяха твърдо на мнение, че рухването на фасадата е провокирано съзнателно. Това ненапълно се удостоверява и от фото кадър, запечатан от свидетел на случилото се. На фотографията се вижда по какъв начин част от фасадата към този момент е срутена, когато служащи, качени върху скеле, напъват с дървени пръти останалата част от стената да падне.

Припомняме, кметът на регион " Одесос " съобщи тогава, че са били спазени всички условия за подсилване, вдигнато е нужното железно скеле. Според него постройката е от трета категория, което значи, че за нея е разрешено продължение и надстрояване посредством опазване на фасадата. Такъв е бил и проектът за съответния обект, уточни тогава Недев.

Само няколко години по-късно надстрояването се оказа с цели три етажа, какъв брой имаше и къщата в началото. Така на процедура архитектурният монумент усили двойно височината си.

Паметникът на културата е строен при започване на 20. век. Проектиран е за жилищна постройка на Димитър Демиров. Автор на надстройката по това време е арх. Антон Франгя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР