Дейностите по лъчелечение да се изпълняват в индивидуални или групови

...
Дейностите по лъчелечение да се изпълняват в индивидуални или групови
Коментари Харесай

Проект: Лъчелечението да се извършва и в доболничната помощ

Дейностите по лъчелечение да се извършват в самостоятелни или групови практики за профилирана извънболнична здравна помощ, медицински центрове, медико-дентални центрове и диагностично-консултативни центрове. Това планува план на Наредба за изменение и допълнение на медицински стандарт „ Лъчелечение “, оповестен от Министерство на здравеопазването за публично разискване.

В момента в Медицинския стандарт по лъчелечение осъществяването на тези действия е регламентирано единствено в обсега на болничната здравна помощ. Предвижда се в структурите за извънболнична здравна помощ да бъдат осъществявани диагностично- консултативни действия при пациенти с онкологични болести и някои неонкологични болести, в това число при пациенти, минали лъчетерапия, както и ориентиране на пациенти за съвещания с други експерти или за болнично лекуване при нужда.

Допълнително с плана се вършат промени за актуализиране на условията, свързани с използването по едно и също време на лъче- и химиолечение, които би трябвало да отговорят на наредбите по повод следдипломната подготовка на лекарите.

С плана се прави изменение и в Наредба № 6 за одобряване на медицински стандарт „ Медицинска онкология “ в частта, в която е регламентирано основаването и поддържането на Националния раков указател. Според Министерство на здравеопазването сега съществува нормативна неизясненост във връзка с институцията, която следва да поддържа този указател. С оферти текст категорично се регламентира основаването и поддържането на Националния раков указател да се прави от НЦОЗА. Така се обезпечава опция да бъдат събирани данни на национално равнище от всички лечебни заведения, осъществяващи здравно обслужване на лица с онкологични болести, стимулират се от ведомството.

Проекта на Медицинския стандарт може да видитеа претекстовете към него - .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР