Деян Николов – кандидат за кмет на София, издигна от

...
Деян Николов – кандидат за кмет на София, издигна от
Коментари Харесай

Деян Николов: С екипа ми предвиждаме Нова транспортна схема за обществения транспорт     

Деян Николов – претендент за кмет на София, издигна от „ Възраждане “ организира отворена среща в регион “Овча купел ”. На нея той показа с присъстващите столичани, визията  му за развиване на града.

„ С екипа ми предвиждаме Нова транспортна скица за публичния превоз, осигуряваща съгласуваност на крайните  квартали с центъра на града, тъй като София не е единствено централната част и е заслужено и живущите в по-крайните региони да имат добра транспортна съгласуваност с всички елементи на София. Така ще осигурим улеснение на софиянци и по-добра оптимизация на персоналното им време в всекидневието им изпълнено с задължения. Направили сме подробни планове, съгласно които е допустимо метрото да се употребява гратис от всички софиянци. Ще го реализираме, до момента в който решаваме един различен проблем за софиянци – паркирането в центъра на града. За всички живущи в синята и зелената зона ще осигурим по едно гратис място и по едно на преференциална цена. За всички  останали ще завишим  малко цената на паркирането в двете зони. Ще изградим буфени паркинги обаче, на които да могат да паркират и да се придвижат пеш или с безплатното метро да вземем за пример.  С екипа ми сме безапелационни, че синята и зелена зона не трябва да се усилва повече, тъй че с препоръчаните от нас ограничения реализираме решението на няколко казуса. Постигаме оптимизация на трафика и респективно понижаваме нездравословните излъчвания, с което реализираме по-чист въздух за софиянци, осигуряваме опция за по-лесно паркиране в центъра на София, по-добри условия за паркиране на живеещите  в центъра, които заплащат един път налог за МПС и един път такса за синя или зелена зона. С това все още те са облагани двойно и този рекет на софиянци, налаган от Общината  би трябвало да се отстрани.   Планираме още довеждане докрай на Южната дъга на околовръстното шосе и осъществяване на планове за скоростни прави от западна и северна София до центъра на града, както и създаване на кръстовища на две равнища по основни пътни артерии на града, с което допълниелно ще понижим трафика и ще улесним напредването за всички софиянци..

“Екипът ми работи интензивно и по опциите за финансиране посредством новия програмен интервал на Европейския съюз на ремонт на улична инфраструктура – тротоари, междублокови пространства и улици. В момента в София, като изключим до известна степен централната част, те са в окаяно положение. Това не е заслужено систематизиране на ресурсите, тъй като всички столичани заплащат налози, а не всички имат добра инфраструктура. Едни вървят по тротоар със счупени плочки, а при други се ремонтира, след това има ремонт на ремонта. Искам да възстановя справедливостта в тази посока, в разпределението на ресурсите на града. Искам да възвърна справедливостта за всички софиянци. Това може елементарно да се реализира след разбор и оптимизация на бюджета и унищожаване на корупционните практики в публичните поръчки.

Вече споменахме за играждането на буферни паркинги, само че паркоместа в регионите на София  всеобщо липсват. Например в регион „ Витоша “, „ Младост “, „ Люлин “, който към този момент също се пренаселва, а и на доста други места. Ето за какво е належащо да се изградят паркинги върху общински парцели, където е допустимо както и да се завиши контролът върху новото строителство и да се изисква във всяка постройка да има обезпечени паркоместа.

Планираме да реализираме и баланс в територията и нейното разгръщане,  като осигурим опция за вложителите да изградят нов квартал в северната част на София,  с подсигурена инфраструктура и преференциални условия, които да провокират инвеститорски интерес. За да може по-лесно  жителите да поддържат връзка с ръководещите ги и   да вземат участие действително и дейно в ръководството,  ще цифровизираме ефективно  административните услуги с план “Столична община на една ръка разстояние “. В момента сред ръководещите и ръководените има голяма бездна, липсва връзка и това в допълнение задълбочава проблемите в София, които така и така са доста и директно въздейства на качеството  на живот в града “, сподели Деян Николов, претендентът за кмет на София на среща с жители.

 

Възраждане е с номер 42 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР