Девон рекс е сравнително нова порода котки. Появила се е

...
Девон рекс е сравнително нова порода котки. Появила се е
Коментари Харесай

Заболявания при котките от породата девон рекс

Девон рекс е относително нова порода котки. Появила се е едвам през предишния век, през 1959 година е видяно първото котенце с къдрава четина, за което по-късно е открито, че има рецесивен ген, носен и от двамата родители. По-късно природата е развита, защото котенцата са чудесни домашни питомци с радостен манталитет, привързани към стопаните и доста игриви.

Чудесните им качества на домашни любимци, наред със симпатичната осанка, изкупват обстоятелството, че са малко по-крехки и имат потребност от спазване на някои особености на породата, за се задържат в положително здравословно положение и да доближат междинната дълготрайност на живот при девон рекс от 4-15 години, а за какво не и оптималната от 20 години.

Какви са болесттите при девон рекс?

Най-напред би трябвало да се обърне внимание на обстоятелството, че козината на девон рекс е доста тънка. Това предопределя условието на живеят в добре отоплено жилище и в студените дни да не излизат вън. Ако е неотложно изнасянето на котето, то би трябвало да е покрито с одеяло, с цел да не страда от студа, защото е предразположено към простуди. Тази порода никога не може да се отглежда на открито в двор или навън.

За възрастните екземпляри от породата е особено по-честото боледуване на вътрешните органи - черен дроб и бъбреци. Затова експертите предлагат след навършване на 8-годишна възраст девон рекс, да посещава постоянно своя ветеринар за профилактика.

Близкородственото размножаване е причина породата да е по-предразположена към болести, в сравнение с по-стари породи котки.

Тазобедрената дисплазия, присъща за много животни от типа, не подминава и девон рекс. Те страдат също от кардиомиопатия. На това заболяване би трябвало да се обърне внимание, защото провокира мускулна дистрофия.

 Девон рекс

Проблемите на девон рекс с костната система не свършват дотук. Страдат и коленете на котката и това се показва в остеоартритни недоволства.

Заради тънкият косъм на козината при породата постоянно се срещат кожни болести от друго естество, главно гъбични и бактериални.

При вярно развъждане девон рекс са витални и енергични, доста игриви и като цяло са устойчива порода, заради което са доста известни за домашни питомци.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР