Девин. Реконструираният 11.5-километров топлопровод, който доставя вода от находището Беденски

...
Девин. Реконструираният 11.5-километров топлопровод, който доставя вода от находището Беденски
Коментари Харесай

МРРБ: 11.5-километров реконструиран топлопровод вече доставя топла минерална вода до Девин от находище Беденски бани

Девин. Реконструираният 11.5-километров топлопровод, който доставя вода от находището Беденски минерални бани до град Девин бе открит през днешния ден. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . На символичната гала участваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.
Чрез предоставеното от държавния бюджет през предходната година целево финансиране в размер на близо 2.5 млн. лева за главен ремонт на оборудването, към този момент ще може да се употребява цялостния потенциал на топлата минерална вода от находището. Преди реконструкцията, построеният през 60-те години на предишния век топлопровод бе мощно амортизиран. След нея, при дебит 9 литра в секунда в Девин към този момент идват 8.5 литра в секунда. Преди ремонта са се употребявали едвам 1.8 литра в секунда.
Високата температура и лековитите свойства на водата от находище Беденски минерални бани ще дадат нови благоприятни условия за развиване на балнео и спа туризма в Девин.
Заедно с премиера, министър Нанков направи оглед на санирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост многофамилни жилищни здания в града. Сключени контракти там имат седем сдружения на притежатели, като обновителните действия по шест от постройките към този момент са завършили. Една е още в стадий на строително-монтажни работи.
Собственици на жилища в обновените здания показаха задоволството си от положителното осъществяване на осъществените ограничения за повишение на енергийната успеваемост, в следствие от които икономията на сила и спестяванията на средства за отопление надвишават 50%. Николай Нанков се причисли към апела на живущите в ремонтираните здания към кмета на Девин да бъдат облагородени и междублоковите пространства към тях.
Пред медиите районният министър заяви, че до месец би трябвало да започва публичната поръчка за водния цикъл на Смолян, който ще се извършва с финансиране от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “, като работата по новите правила ще стартира през 2018 година Проектът, бенефициент по който е „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД – Смолян, е с индикативна стойност към 70 млн. лева Улиците, по които ще се извършват плануваните в него действия, ще бъдат ремонтирани от общината след привършване на работата по тях.
Около 10% от бюджета на страната за водни планове е ориентиран към Област Смолян, обърна внимание Нанков. Той изясни, че в обсега на оперативната стратегия попада единствено регионалният център и по тази причина благоприятни условия за финансиране на ВиК мрежите в обитаемоте места с сред 2000 и 10 000 поданици се търсят посредством бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството или по линия на ПУДООС.
Текат публични поръчки за избор на реализатор за съвсем 68 км сред Кричим и Смолян, разграничени в три лота, които ще се рехабилитират с финансиране по линия на ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година, осведоми още министърът. През идната година ще бъде ремонтиран и пътят Белица – Загражден, заяви също той.
Освен предпочитаните за страната планове за построяването на Автомагистрала „ Струма “, Автомагистрала „ Хемус, както и пътищата Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново, е значимо да бъде построен и скоростният път София – Калотина, стана ясно още от думите на районния министър. Форсирахме устройствените процедури и през седмицата обявихме публичната поръчка за избор на реализатор на трасето, като проектираният скоростен път ще бъде построен на два лота. От инженерна и геоложка позиция по-сложен е първият сектор – от Калотина до Драгоман. По-лек е вторият – Драгоман - София, осведоми Нанков. Имаме отчасти финансиране в размер на 20 млн. евро за осъществяването на плана от Механизма за обвързвана Европа. Останалият нужен запас ще бъде обезпечен след въвеждането на тол системата у нас през идната година, процедурите за която са към този момент в много напреднал стадий, разяснява той.
В отговор на въпрос дали може да се обезпечи съгласуваност на Област Смолян с Автомагистрала „ Струма “ районният министър подсети, че през 2015 година е рехабилитиран пътя Якоруда – Разлог. Важна е по-адекватната съгласуваност на региона с Тракия и Пловдив и на юг с Гърция, акцентира той и изясни, че предпочитани в средносрочен интервал са разширението на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “ и построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР