Деветото издание на Vivacom Регионален грант отличи 10 проекта в

...
Деветото издание на Vivacom Регионален грант отличи 10 проекта в
Коментари Харесай

10 проекта получиха 100 000 лв. от Vivacom Регионален грант

Деветото издание на Vivacom Регионален грант отличи 10 плана в областта на образованието и опазването на околната среда. Те бяха наградени с грантове от по 10 000 лева по време на публична гала.

В тазгодишното издание бяха подадени рекорден брой кандидатури – 395, което още един път акцентира, че програмата съумява да отговори на потребностите на неправителствения бранш. За това способства и напълно обновеното издание, в границите на което телекомът удвои размера на грантовете, усили общия фонд на 100 000 лева и опрости процеса за кандидатстване. 

Vivacom Регионален грант е образец за това по какъв начин фирмите могат да бъдат жители на обществото – да подкрепят обществото и нас, хората, в това да изградим мостове, по които да вървим напред дружно “, означи Николай Анреев, основен изпълнителен шеф на Vivacom.

От началото на Vivacom Регионален грант до момента телекомът е подкрепил 118 плана на 105 цивилен организации, а общата стойност на раздадените средства надвишава 600 000 лева

За 9 издания порасна и се трансформира в новаторска стратегия за поддръжка на гражданската интензивност на локално равнище “, отбеляза Надя Шабани, шеф на Български център за нестопанско право, който е сътрудник на самодейността на телекома през цялото време.

За пръв път във Vivacom Регионален грант бе въведената акселераторска стратегия. Финалистите имат опцията да вземат участие в 3 особено създадени лаборатории, където дружно с специалисти от Български център за нестопанско право, благодарение на които ще трансфорат концепциите си в работещи планове и ще надградят информационните си умения. Те към този момент минаха през първата лаборатория, следва подкрепените организации да преминат през още две, на които ще доразвият информационните си умения и ще обменят опит и сполучливи практики с финалисти от предходни издания на Регионалния грант. 
Наградените  
Морски клуб „ Приятели на морето “. Обединяваща водолазите в морската столица още от 1996 година, организацията все по-често се сблъска със задълбочаващия се проблем със замърсяването на морето и крайбрежието. Решава да го адресира с плана си „ Живия свят на Черно море “. Той е ориентиран към деца и младежи в района на Варна, Шабла и Тюленово, които ще имат опцията да се срещнат с морската флора и фауна и да придобият действителни познания по какъв начин да се борят със замърсяването на околната среда. 80% от дейностите ще преминат под вода. 

Сдружение „ Обществен център за околна среда и стабилно развиване “. Проектът включва създаване и даване за прилагане на учебните заведения във Варненска и Добричка област на учебен модул за запознаване и опознаване живота на пчелите и тясната им връзка с бъдещето на човечеството. Идеята е да се построи интерактивен учебен модул под формата на огромна медна пчела, който да помогне за проучването на живота на насекомите, както и разглобяем кошер. Ще бъде изработен и учебен късометражен филм. Очаква се посредством плана да бъдат достигнати към 50 000 души в района.

Фондация „ О, диви Родопи “. В рамките на плана ще се осъществят стратегия вид учебно заведение с деца младежи на възраст от 12 до 17 години в Източни Родопи. Основната задача на организацията е да разпространява, възвръща и опазва биологичното многообразие в този регион на България, който се слави като един от най-богатите в това отношение освен в страната ни, само че и в цяла Европа. Основната цел на плана е да насочи тези познания към младежите. За задачата ще бъде проведена серия от просветителни начинания, в които ще се включат над 100 деца, които ще имат опцията да придобият нови познания измежду природата. 

Фондация „ Елизабет Костова “. Проектът се споделя „ Поети без граници “, в който младежите ще имат опция да се включат в безвъзмездни работилници по креативно писане в неофициална среда с млади модерни български поети, да разискват света на поезията по нов метод и да бъдат насърчавани да станат част от него. Идеята стъпва върху научни проучвания, доказващи характерния удобен резултат на изкуствата върху невробиологията и способността за учене. 

Сдружение „ IT Стара Загора “. Проектът „ STEM почивка “ е ориентиран към възпитаници от 7 до 12 години, които имат предпочитание да се опознаят науката, технологиите, инженерството и математиката. Целта му е в града да не остане нито едно дете, родител и човек, който да не знае какво е STEM. Инициативата ще въвлече децата през лятото да се срещнат по забавен метод с науката и да им покаже, че програмирането е елементарно и забавно. В дълготраен проект това ще помогне за насочването им към специалностите на бъдещето и ще улесни прехода от гимназия към университет.

Национално читалище на слепите „ Луи Брайл 1928 “. В рамките на плана ще се издаде граматика на британски език в помощ на зрително повредените деца и възрастни у нас. Читалището е единственото издателство на брайлова литература, а с новия си план ще разгласява една от най-хубавите граматики по британски език – на Майкъл Елис, както и две приспособени книги за напреднали. Това ще помогне за реализацията на незрящите младежи – потвърдено е, че тези от тях, които владеят британски език, имат четири пъти повече късмет да намерят работа, да бъдат добре трудово осъществени, в сравнение с другите, които не знаят непознат език. 

Фондация „ Ботаника Лайф “. Проектът е обвързван с провеждането на зелено селско учебно заведение за деца и родители от селата в община Търговище. Целта им е да провокират осъзната смяна в отношението към природата, естествените благосъстояния и тяхното стабилно потребление посредством интерактивни и просветителни способи и работа на терен измежду природата. 

Българско сдружение за отбрана на птиците тества. В самодейността ще се включат хора с нарушено зрение и хора с интерес към орнитологията, които ще се научат по какъв начин да разпознават типовете птици по звуци. По този метод хората със зрителни увреждания ще оценят естествените дадености на София и ще научат повече за птиците и тяхното запазване. Любопитното е, че в Европа такова нещо не е правено. Дългосрочната цел на плана е основаване на устойчиви и ефикасни модели за обществено включване на хора с нарушено зрение в опазването на природата, познаването и опазването и по съответно на птиците.

Сдружение „ Център за креативно образование “. Като част от плана ще се организира събитие, ориентирано към младежи от 13 до 19 години. Те ще основат обществени планове, като употребяват изкуствен интелект и силата на технологиите. Целта е образованието да стане по съвременно, по цифрово и модерно. В рамките на плана ще бъде проведен учебен лагер за младежи, наименуван „ Изкуствен разсъдък за екологична резистентност “.  Той ще сплоти авангардния изкуствен интелект и екологията.

Фондация „ Арт Бюро “. Идеята на плана им е да срещнат деца със слухови проблеми с базови творби в българската и международна литература чрез театрални похвати. Това ще способства за по-цялостната им интеграция и интензивно включване в културния живот.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР