Деветото издание на големия джаз фестивал на открито A to

...
Деветото издание на големия джаз фестивал на открито A to
Коментари Харесай

Звезди от Монтрьо и "Гластънбъри" ще свирят на деветия A to JazZ в София

Деветото издание на огромния джаз фестивал навън A to JazZ ще се организира на 5,6 и 7 юли на поляните в Южен парк 2, а измежду хедлайнери са имена като младият лондонски мултиинструменталист Джейкъб Колиър, тромпетистът Крисчън Скот, който ще свири пред българската аудитория малко след присъединяване си на влиятелния фестивал в Монтрьо, както и фънк и джаз групировката от Далас Ghost-Note, оповестиха уредниците.

Една от огромните очаквания на международната джаз сцена ще е измежду първите изненади за публиката в София. Едва на 36 години номинираният за " Грами " виртуозен тромпетист, композитор и продуцент Крисчън Скот, прочут още като Christian Scott aTunde Adjuah, е определян като феномен в актуалната музика, а Jazz Times го назовава " богът на новия жанр в джаза ". ще показва умеенето си да минава границите на музикалните форми и културните обичаи със своя безподобен креативен метод. Музикант от емблематичния Ню Орлиънс ловко прекрачва границите сред стиловете в най-новия си албум Ancestral Recall, който той ще показа и пред българската аудитория.



Лондонският артист, мултиинструменталист и продуцент Джйкъб Колиър може и да е единствено на 24 години, само че към този момент е определян като музикално " дете знамение ". Първо се трансформира в сензация в интернет със серия от свои музикални видеа, с които съумява да грабне вниманието и покровителството на самия Куинси Джоунс. През 2016 година излиза албумът му In My Room, с който печели две награди " Грами ", а през годините работи още с Хърби Хенкок и Ханс Цимър. В София той ще дойде с новосформирания си квартет, с който ще показват и новия му албум Djesse, който той промотира със международно турне.



Ще има наслада и за почитателите на по-фънки и хип-хоп звученето в джаза благодарение на тексаската групировка Ghost-Note. Зад бандата стоят музканти, свирили в сътавите на реализатори като Принс, Снуп Дог, Ерика Баду, Маркъс Милър, Кендрик Ламар, " Тото ", водени от перкусионистите Робърт Сирайт и Нейт Уерт, които смесват дружно на сцената афробийт, хип-хоп, психаделия и фолклорни детайли от разнообразни точки на света.



В програмата на фестивала има и още доста други забавни имена и реализатори от света и у нас. Сред тях са селектираният от " Гластънбъри " квартет Ritmos Negros с музиканти от Перу, Испания, България, както и джаз планът на Теодосий Спасов VЯRA, българо-холандското Bodurov Trio, както и групировката Koka Mass Jazz.

Дебютните си авторски албуми на сцената ще показват още басистът Димитър Карамфилов, както и Прея. Българо-френският квартет MEY feat. JCat ще извърши последния си запис Love & Receive.

В програмата на A to JazZ още веднъж са планувани и голям брой други съпътстващи събития наред с обичайните джем сешъни, детска просветителна стратегия, арт базар и коктейли.

Фестивалът е с вход свободен, а повече информация за програмата се афишира в профилите му във Facebook и Инстаграм, както и на формалния му уебсайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР