Деветото издание на фестивала за дигитални изкуства DA Fest предлага

...
Деветото издание на фестивала за дигитални изкуства DA Fest предлага
Коментари Харесай

DA Fest: Новите технологии като черна кутия и изкуството на борбата и оцеляването

Деветото издание на фестивала за цифрови изкуства DA Fest предлага богата стратегия от общо 28 събития, които ще се проведат на 12 местоположения в столицата. Една от тези местоположения е Гьоте-институт България, където ще бъдат показани арт съоръжения и видео селекция от
анимационния фестивал Ars Electronica.

Blackbox AI
Арт апаратура
в границите на 9. DA Fest
24.10. — 03.11.2023 година

Откриване: 24 октомври, вторник, 18:30 ч.

ARS ELECTRONICA
Серия от къси анимации
в границите на 9. DA Fest
26, 27, 28 октомври 2023 година

Гьоте-институт България
ул. " Будапеща " 1, София

За поредна година Гьоте-институт България и DA Fest си партнират в полето на артистичните практики и достиженията в областта на цифровите изкуства. Тазгодишната тематика на фестивала е " АНТИБИОЗА: Изкуството на битката и оцеляването " и с това ни провокира да се вгледаме в дълбокото и постоянно интензивно отношение сред силите в естествения свят през призмата актуалното изкуство.

 width=

Между 24 и 28 октомври чакаме богата стратегия от изложения, пърформанси, прожекции, лекции, презентации, уъркшопи, общо 28 събития, които ще се проведат в 12 местоположения в столицата. Една от тези местоположения е Гьоте-институт България, който показва два плана в региона на изкуствения разсъдък и видео анимацията.

Заповядайте в галерията на института на 24 октомври, вторник, от 18:30 часа за идното разкриване на арт инсталацията " Blackbox AI " на Михаела Добрева, Теа Рукавина, Вивиан Стаму, Анастасия Нефели Видаки и Лида Захаропулу.

Проектът, който беше създаден с поддръжката на Гьоте-институт, съставлява мултидисциплинарна арт апаратура под формата на лабиринт, въодушевена от определението на Бруно Латур за новите технологии като " черна кутия ", в която входните и изходните данни са известни на потребителя, само че процесът вътре остава непрогледен.  

 width=

Целта му е да увеличи осведомеността за предразсъдъците свързани с пола в приложението на изкуствен интелект (ИИ), които могат да доведат до (само)изключване на дамите от сферата на технологиите. Изложени са разнообразни аспекти на това събитие, а точно предубежденията при обработката на натурален език и алгоритмичното различаване на лица, стандартите за хубост, половите стандарти и достъпът на дамите до работното поле в региона на STEM.

Blackbox AI беше създаден в границите на една година като част от EthicAI=Lab на Гьоте-институт и беше показан в Атина. В разследване на изложбата екипът взе участие в интернационалната конференция " HCI 2023 " с отчета " A Multimodal Installation Exploring Gender Bias in Artificial Intelligence ", който беше оповестен от Springer.

Изложбата цели да даде късмет на дамите за интензивно наличие и въздействие в областта на технологиите, посредством подчертаване на съществуващи предубеждения в приложението на изкуствен интелект. Посетителите са провокирани да премислят ролята си в основаването на нашето общо цифрово бъдеще, като консуматори и създатели.

Екипът на плана се състои от петима членове с изцяло друг научен опит и професионална експертиза, а точно: Михаела Добрева, докторант по цифрови изкуства и помощник в НХА, Теа Рукавина, data scientist с докторска степен по числена строителна механика, Вивиан Стаму, докторант по компютърна психолингвистика и откривател, Анастасия Нефели Видаки, правист и докторант с фокус върху правото на осведомителните технологии и изкуствения разсъдък, и Лида Захаропулу, инженер по разбор на данни и creative coder.

Изложбата ще може да бъде забелязана до 03.11.2023 година Заповядайте и на второто събитие в границите на деветото издание на DA Fest на териоторията на Гьоте-институт, а точно:

ARS ELECTRONICA
Серия от къси анимации
26, 27, 28 октомври 2023 година

Ars Electronica е платформа, която работи в пресечната точка на изкуството, технологиите и обществената сфера посредством образуване на изложения, просветителни стратегии и проучвателен планове, ориентирани към бъдещето на обществата. Основана е през 1979 година в Линц като фестивал, като от този момент се е разширила и включва лаборатория, премия и музей, отдадени на проучването и популяризирането на медийните изкуства и цифровата просвета.

В рамките на DA Fest в Гьоте-институт България ще бъдат излъчените следните две стратегии със серия от къси анимации: " Електронен спектакъл " (50 мин.) и " Добре пристигнали на планетата Б " (79 мин).

В продължение на доста години програмата на прожекциите от фестивала Ars Electronica демонстрира най-хубавото от настоящите продукции, селектирани от кандидатурите в категорията " Компютърна анимация " на Prix Ars Electronica, в тази ситуация от 2022 година

Разгледайте цялостната прогама на деветото издание на DA Fest " АНТИБИОЗА: Изкуството на битката и оцеляването " ТУК.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР