Деветокласникът от Пловдив, който вербовчик от джихадистката групировка Ислямска държава

...
Деветокласникът от Пловдив, който вербовчик от джихадистката групировка Ислямска държава
Коментари Харесай

Нови разкрития за атентата, готвен от ученика в Пловдив

Деветокласникът от Пловдив, който вербовчик от джихадистката формация " Ислямска страна " опита да трансформира в терорист за пъклената идея на ислямските фундаменталисти, е отказал да извърши бомбен атентат на финала за Купата на България по футбол " Локомотив " - " Ботев ". Това разкриха криминалисти, ангажирани със случая, предава " Уикенд ".

Тийнейджърът от Пловдив бе арестуван преди седмица, откакто неговият татко подаде сигнал в ДАНС и в службите за сигурност, че детето му е под контрола на " Ислямска страна ". Родителят открил шокиращия факт, когато ревизирал мобилния телефон на сина си и разкрил негова връзка в криптиран чат с вербовчик от " Ислямска страна ". По-голямата част от кореспонденцията сред ученика и към този момент неустановения джихадист вербовчик е унищожена сега службите за сигурност пробват да я възстановят благодарение на киберспециалисти. Малко евентуално е обаче това да се случи.

В момента младежът е в потрес, а разкриването на самоличността му е стресирало цялата фамилия. Психолози се притесняват, че акомодацията му ще е сложна.

Разследаващи разкриха, че ученикът от Пловдив е влезнал с контакт с " Ислямска страна " преди към 6 месеца. Момчето разгледало във фейсбук клиповете на джихадистите и незабавно било " прихванато " от вербовчици - ислямски фундаменталисти.

Според осведомен с следствието на службите 16-годишният възпитаник от Пловдив получавал от 3 месеца методически инструкции по какъв начин тъкмо да създаде бомбата. Вербовчикът от " Ислямска страна " пробвал да насочи момчето да извърши атентат още на 15 май. Терористът загатнал в чат с младежа, че бомбата може да бъде взривена на финала за Купата на България по футбол сред " Ботев и " Локомотив " Пловдив. Мачът се игра на националния стадион " Васил Левски ", а терористът вербовчик явно е следял добре осведомителния поток от България. Ученикът обаче се възпротивил на предлагането - първо имал другари, които щели да бъдат на стадиона, също така нямал капацитет да придвижи бомбата от Пловдив до София и да я взриви към стадиона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР