Деветнадесет неправителствени организации призовават депутатите да отхвърлят предлаганите промени в

...
Деветнадесет неправителствени организации призовават депутатите да отхвърлят предлаганите промени в
Коментари Харесай

Забраната за финансиране на магистратски организации да не бъде приета, призовават 19 сдружения

Деветнадесет неправителствени организации приканват депутатите да отхвърлят предлаганите промени в Закона за правосъдната власт, с които се плануват възбрана за външно финансиране на съсловните организации на магистратите. Според тях предлаганите промени са дискриминационни и нарушаващи Конституцията, осведоми " Правен свят ".

Проектът планува и бонуси под формата на издигане в кариерата, прескачайки конкурсното начало, за членовете на сегашния правосъден съвет

Становището, изпратено до Народното събрание, е подписано от Българския хелзинкски комитет, Българския институт за правни начинания, Български юристи за правата на индивида, Програма Достъп до Информация, Института за пазарна стопанска система, Центъра за проучване на демокрацията, Центъра за демократични тактики, Българския дарителски конгрес, фондацията " Асоциация за европейска интеграция и права на индивида " - Пловдив, Българския център за нестопанско право, фондацията " Антикорупционен фонд ", WWF България, Форум Гражданско присъединяване - мрежа от над 120 Неправителствени организации в страната, Българската асоциация за различен туризъм, Сдружението за проучвателен практики, ЕкоОбщност, фондация " БлуЛинк ", Асоциацията на парковете в България и сдружението " Либерални хрумвания за България и Европа ".

В мнението се показва, че ограничаващите разпореждания са толкоз необятни, че не позволяват финансиране на организации на магистратите даже от институциите на Европейския съюз, Съвета на Европа и Организация на обединените нации - интернационалните организации, в които България е приела непринудено да членува, тъй като всички попадат в обсега на понятието " задгранично лице ".

В момента магистратските организации не се финансират от страната, само че с новите разпореждания ще се забрани финансирането и по стратегии на Европейски Съюз, по които и страната получава финансиране, акцентират в мнението си 19-те неправителствени организации.

" Допълненията са стимулирани с мъгляво дефинирани условия за нуждата от гарантирането на " независимостта ", " изолирането на външна интервенция " и " публичната изгода ". От претекстовете обаче не излиза наяве за каква самостоятелност става дума, от каква " външна интервенция " и във връзка с какво следва да се лимитират професионалните организации на магистратите и каква тъкмо е публичната изгода от това ", показват организациите в мнението си.

В него се показва още, че рестриктивните мерки ще отслабят организациите на магистратите и в следствие ще заглушат гласа на тези професионални общности в общественото пространство. Както и, че възбраната загражда опцията на магистратските организации да се употребяват от финансиране по редица стратегии на Европейски Съюз, Съвета на Европа и други източници, които са потвърдили своя резултат върху тяхното организационно подсилване, образованието на членовете им и издаването на литература, която подкрепя професионалното им израстване.

Нещо повече, законопроектът попречва съдиите, прокурорите и следователите да популяризират знанията си като организират лекции и образования за други свои сътрудници, се споделя още в мнението.

" Възможността за набиране на средства от нестопанските организации е интегрална част от тяхното право на независимост на сдружаване ", се показва в мнението и се добавя, че рестриктивните мерки са дискриминационни, тъй като такива не съществуват във връзка с други професионални организации в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР