"Деветима души бяха задържани при операция на турската контраразузнавателна служба

...
"Деветима души бяха задържани при операция на турската контраразузнавателна служба
Коментари Харесай

Турция закопчаха иранци, подготвяли атентат срещу израелски търговец на оръжие

"Деветима души бяха арестувани при интервенция на турската контраразузнавателна работа (МИТ) в Истанбул във вързка с плануван от иранското разузнаване атентат против израелския предприемач Яир Гелер ", написа в. "Сабах ".

По данни на изданието от югоизточната ни съседка службите в Ислямската република са възнамерявали ликвидацията на бизнесмена като отговор на убийството на иранския академик и един от главните разработчици на атомната стратегия на Техеран Мохсен Фахризаде на 27 ноември 2020 година "Иран упреква Израел за подготовката и осъществяването на нападението ", добави медията.

"Освен това посредством убийството на предприемача службите в Иран са се надявали да попречат на предстоящото доближаване сред Израел и Турция ", написа още "Сабах ".

"75-годишният Гелер е с двойно поданство (израелско и турско). През множеството време той живее в Истанбул. Основният тип на неговата активност е търговия с оръжие и военни технологии. Когато Разузнавателна служба на Турция е открила, че предприемачът е наблюдаван от шпиони на Иран, той е бил изместен в тайна квартира и охраняван от израелската специфична работа МОСАД. Малко по-късно от Разузнавателна служба на Турция са направили арестите на деветимата сътрудници ", добави вестникът.

Според "Сабах " уредник на проваленото нападение е офицерът на иранското външно разузнаване Ясин Тахеремамкенди (на 53 години), а началник на групата убийци - Салех Бигхуз (на 44 г.).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР