Девета поредна титла за Лудогорец, нулева година в турнира за

...
Девета поредна титла за Лудогорец, нулева година в турнира за
Коментари Харесай

Кой губи, кой печели и къде ще застане Домусчиев при прекратяване на Първа лига

Девета поредна купа за " Лудогорец ", нулева година в шампионата за Купата на България и нова смяна на формата на Първа лига за идващия сезон.

Това ще е резултатът, в случай че бъде признато предлагането, подписано от повече от половината клубове от Първа лига. В петък те желаеха дефинитивно преустановяване на футболното състезание.

Шампионатът беше спрян за месец на 13 март поради ограниченията на страната против разпространяването на ковид. Бъдещето пред Първа лига е обгърнато в незнайни, защото не се знае по кое време още веднъж ще могат да се играят мачове и при какви условия - дали с аудитория или без.

Ходът на болшинството от елитните клубове наподобява припрян, защото шампионатите в Европа сега на първо време търсят способи сезоните да се доиграят. УЕФА отсрочи Евро 2020 и даде зелена светлина националните шампионати да се довършат до края на юни, като има изказвания, че срокът може да бъде в допълнение продължен.

Темата за Първа лига ще бъде обсъждана в понеделник на среща в офисите на БФС в Бояна, на която ще има представители на футболния съюз, професионалната футболна лига и на асоциацията на футболистите, само че не и на клубовете.

Ако предложенията, разказани в писмото на част от клубове бъдат признати, ще има и печеливши, и губещи. Въпросите сега остават доста и те са свързани главно с финансовото състояние на клубовете, защото на процедура съвсем всички са тясно подвластни от бизнесите на притежателите им, които могат да бъдат наранени от актуалното състояние. На масата ще се търсят отговори за това какви са опциите за събиране на доходи и за погашение на заплатите на играчите, евентуално ще би трябвало да се вършат и взаимни отстъпки.

Има ли подготвени за привършване

" Ако актуалната обстановка на неопределеност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните шампионати, това би довело до спомагателни загуби и разноски, изключително за клубовете в професионалния футбол, който действително няма да са в положение да действат обикновено ", се споделя в писмото, зад което стоят девет от 14 клуба.

До момента срещу са " Левски ", " Ботев " (Пловдив), " Берое " и " Славия ", а не е известна позицията на ЦСКА.

Подписалите се показват, че са водени от устрема " да се резервира опцията за осъществяване на бъдещо състезание по футбол и да се избегне банкрут на футболни клубове ". Идеята им е сезонът да се разгласи за завършил, а моментното класиране да бъде признато за извънредно.

При посочения от тях вид " Лудогорец " е първенец за девети път, а в Лига Европа ще играят тимовете до четвъртото място - " Левски ", " Локомотив " (Пловдив) и ЦСКА, които са с равни точки. В допълнение се споделя, че един тим изпада (в случая последният " Витоша ", който също е подписал декларацията), а в елита се качват първите три от Втора лига ( " ЦСКА 1948 ", " Септември " и " Монтана " ) и надлежно през идващия сезон в Първа лига ще играят 16 тима.

Прекратяване на шампионата ще сложи " Левски " в извънредно тежко състояние. И сега клубът не може да разчита на доходи от последователите си на равнището от последния месец, а таман те даваха живителни сили на сините след прекъсването на финансирането от компаниите, свързани с Васил Божков.

" Не може да подкрепим едно преустановяване на шампионата, тъй като клубът е доста подвластен от постъпленията на последователите, които те внасят под формата на билети, дарения, абонаментни карти и артикули с емблемата на клуба. Ако подкрепим прекратяването на шампионата, би означавало да осъдим " Левски " на тотално безпаричие. Аз не мога да си разреша това в този миг ", сподели изпълнителният шеф на сините Павел Колев пред " Дарик ".

 Кой губи, кой печели и къде ще застане Домусчиев при преустановяване на Първа лига
© LAP.BG

Най-големият губещ от спортна позиция при сходен ход наподобява би бил " Ботев " (Пловдив). Причината е, че по този начин ще се пресекат очакванията на тима да стигне до евротурнирите, които са основен източник на средства за участващите български тимове.

" Ботев " би могъл да се класира за Лига Европа по два метода - в случай че завоюва купата, където е на полуфинал, или в случай че стане седми и завоюва плейофа против третия в Първа лига.

" Канарчетата " оповестиха, че имат " изрично предпочитание шампионатът през сезон 2019-20 да приключи ". Клубът желае да се доиграят оставащите два кръга от постоянния сезон и да се изиграят полуфиналите и финалът за Купата на България, с цел да бъде избран победител в шампионата.

" Смятаме за невероятно и утопично мачовете от плейофната фаза на шампионата да бъдат изиграни с оглед невижданата обстановка поради разпространяването на COVID-19 и календарът на УЕФА, който все още остава неизменен.

" Ние изрично заявяваме позицията си, че желаеме мачовете да се вземат решение на терена. ПФК " Ботев " постоянно е бил знак на честната борба и битката до финален мирис и за нас прекратяването на шампионата и Купата на България не стои на дневен ред ", прибавят от клуба.

Ощетени от спортна позиция биха били и останалите клубове, гледащи към седмото място и вероятно излизане в Европа. Такива сега са " Черно море " и " Берое ", които са надлежно шести и седми с равни точки.

В допълнение водещите конкуренция за първото място във Втора лига " ЦСКА 1948 " и " Септември " биха се оказали предварително в елита, дружно с третия " Монтана ". Но сходен ход би дал поле за размисъл по какъв начин ще се отрази на Първа лига възможна крачка обратно и връщане към формат с 16 тима. Особено откакто БФС даде висока оценка на сегашния.

Разбира се, значимо конкретизиране за съвсем всички клубове в картината е, че при тях работи моделът " Бащица " и те са подвластни от парите на притежателите си. Затова оттатък явната логичност, може да стоят решения на управленията на всеки клуб за това кое е приоритет сега.

Много ползи, един притежател

Във време, в което би трябвало да се взимат сложни решения, на напред във времето още веднъж излиза въпросът за преплитането на ползите на Кирил Домусчиев, който по едно и също време е притежател на " Лудогорец ", член на изпълнителния комитет на БФС, притежател на компанията медиатор за телевизионните права " Футбол про медиа " и притежател на " Нова броудкастинг груп ", излъчваща мачовете.

 Кирил Домусчиев е в центъра на преплитане на ползи
© LAP.BG

Кирил Домусчиев е в центъра на преплитане на ползи

В момента в Европа се пресмятат вероятните загуби за огромните шампионати, в случай че мачовете не се доиграят до дъно и малките екрани си изискат част от парите от договорите за лъчение на срещите. Интересно е каква би била позицията на Домусчиев в тази ситуация, защото при прекъсване на сезона " Диема екстра " губи опцията да излъчва заключителните мачове от постоянния сезон и тези от плейофите, а наред със прекъсването и на останалите шампионати може да има отлив на клиенти на платените канали.

Очертаващата се девета поредна купа за " Лудогорец ", която по този начин или другояче изглеждаше въпрос на време, ще отвори вратите за присъединяване в квалификациите в Шампионската лига и за гонене на нови спортни и финансови триумфи от Европа.

Голмайсторът на тима Клаудиу Кешеру съобщи, че " Лудогорец " остава постоянен. " От клуба ни увериха, че финансовата част няма да бъде наранена, макар че интервалът е неподходящ за всички. Клубовете би трябвало да обезпечат пари, макар че не генерират и нямат приходи, но договорите са факт. Чух от медиите, че нашият притежател (Домусчиев) е инфектиран, само че не съм контактувал с него от началото на февруари, тъй че няма риск за мен. Всеки един от нас има самостоятелна стратегия, по която да тренира и ние я съблюдаваме - няма по какъв начин ", съобщи румънският нападател пред DigiSport, представен от Българска телеграфна агенция.

Създалото се състояние в страната и стопанската система ѝ ще докара до промени в българския футбол, а времето ще покаже какви и с какъв знак ще са. Футболният съюз, който е пред конгрес, професионалната лига, асоциацията на футболистите и клубовете обаче могат да потърсят метод да поведат футбола в нова посока и да трансфорат проблемите във опция за развиване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (825)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР