Девет тира с декори и костюми придружават екипа на Софийската

...
Девет тира с декори и костюми придружават екипа на Софийската
Коментари Харесай

Софийската опера с 9 тира декори в Москва

Девет тира с декори и костюми съпровождат екипа на Софийската опера и балет в Москва за грандиозното му турне в Болшой спектакъл, което ще продължи до 23 май. В събота меломаните в един от международните мегаполиси на културата бурно приветстваха спектакъла по емблематичната за българската музика опера на Любомир Пипков „ Янините девет братя “, а в неделя вечер ще видят балета „ Корсар “ от Мариус Петипа в годината на неговия двувековен празник.

На нашите актьори са предоставени и двете подиуми на именития спектакъл – Новата и Историческата, на която на 18, 19, 21 и 23 май ще бъде изпълнена тетралогията от Рихард Вагнер „ Пръстенът на нибелунга “: „ Рейнско злато “, „ Валкюра “, „ Зигфрид “ и „ Залезът на боговете “.

Генералният шеф на Болшой Владимир Урин напомни, че българският колектив за последно е гостувал там през далечната 1981 година

„ И ето, след 37 години популярният софийски спектакъл още веднъж дойде в Москва, освен това с огромна стратегия и в внушителен състав “, посочи той, добавяйки, че всички билети за 6-те спектакъла са били продадени напълно. „ Ние не дойдохме със звезди от международните оперни театри, а с първокласни български оперни звезди, които направиха един звезден театър на сцената на Болшой спектакъл в Москва “, разяснява шефът на Операта акад. Пламен Карталов.

Залата на Болшой спектакъл беше цялостна за откриващото зрелище в събота, а съветската аудитория изпрати артистите от България със ставане на крайници, нестихващи овации и възгласи „ Браво “. Един от водещите солисти, тенорът Костадин Андреев, по-късно разяснява, че алегорично още веднъж сме развели българското знаме на тази влиятелна сцена.

Сред феновете бе и ръководителят на комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който съобщи: „ Горд съм, че българският гений отваря душата на съветската аудитория “. Той бе в Москва по покана на Михаил Швидкой, специфичен консултант на президента на Русия по интернационалното културно съдействие. Със взаимните старания на Рашидов и Швидкой през 2016 година бе контрактуван този огромен гастрол в Болшой.

„ Без огромния гений на маестро Карталов превъзходното показване на българските дарования нямаше да бъде допустимо, той постоянно избира печелившия път към върха в изкуството “, разяснява някогашният министър на културата. Той разкри още, че Московският спектакъл на мюзикъла и няколко трагични театъра, както и огромни галерии са подготвени за взаимни планове с наши създатели.

Източник: monitor
Снимка: БГНЕС
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР