Девет проекта по поречието на река Дунав за над 40

...
Девет проекта по поречието на река Дунав за над 40
Коментари Харесай

class=eu2018bg>България е партньор по 8 стратегически проекта за региона на р. Дунав

Девет плана по поречието на река Дунав за над 40 млн. евро в региона на водния превоз, инфраструктурата, енергетиката, образованието и нововъведенията са избрани като стратегически и са подкрепени от Стратегия на Европейски Съюз за Дунавския район. България е сътрудник в 8 от тях. Те способстват за по-добрата съгласуваност в Дунавския район и за основаване на по-благоприятни условия за транспорт на товари, търговия и туризъм.

Най-мащабният от тях - „ FAIRway Дунав “, е на стойност 24 млн. евро и цели възстановяване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци. Партньори по плана са Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния.



България е сътрудник и по различен забавен план - „ Дунавски поток “, който е на стойност 2,1 млн. лева и работи за по-ефективно ръководство на плавателния път по р. Дунав и нейните притоци.

Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район, известна като Дунавската тактика, обгръща над 100 милиона души в 14 страни: 9 са членки на Европейски Съюз - Австрия, България, Германия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Чехия, Хърватия, и 5 са отвън - Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Сърбия, Украйна. Основната цел на Стратегията е да се развие големият стопански капацитет на река Дунав, която със своите 2850 км е втората по дължина река в Европа. Дейностите за съдействие в Дунавския район са насочени в четири стълба: свързване на района, запазване на околната среда, реализиране на богатство посредством сигурност и създаване на потенциал. Стратегията залага на районния метод – поощряване на взаимната работа сред необятен кръг от заинтригувани страни за справяне с общите провокации.
Национален координатор на Стратегията у нас е министерството на районното развиване и благоустройството, а страната ни е съкоординатор по две от предпочитаните ѝ оси: взаимно с Румъния по ос 3 „ Култура и туризъм “ и взаимно с Германия по ос 11 – „ Сигурност “.



България пое от Унгария председателството на Дунавската тактика през октомври 2017 година за период от една година. То, дружно с Председателството на Съвета на Европейски Съюз, дава на страната ни неповторим късмет да работи още по-фокусирано за реализиране на стопански напредък, основаване на работни места, понижаване на районните разлики и усилване на териториалното доближаване. Водещо събитие в Календара на Председателството на Дунавската тактика е Седмият й годишен конгрес, който ще се организира на 18 и 19 октомври в София. Той е отдаден на туризма и културно историческото завещание като генератор на стопански напредък. Очаква се на него необятно да се дискутират опциите за привличане на обществени и частни вложения, както и потреблението на финансови принадлежности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР