Девет крайбрежни ивици бяха посочени като най-замърсените с пластмасови отпадъци

...
Девет крайбрежни ивици бяха посочени като най-замърсените с пластмасови отпадъци
Коментари Харесай

9 крайбрежни ивици – най-замърсените с пластмасови отпадъци в Средиземноморието

Девет крайбрежни линии бяха посочени като най-замърсените с пластмасови боклуци в Средиземноморието, се показва в нов отчет, представен от Би Би Си. Сред най-мръсните плажове се подреждат водещи туристически дестинации като Барселона, Марсилия, Тел Авив и венецианското крайбрежие край река По.

В отчета на „ Световния фонд за запазване на дивата природа “ се показва, че всички средиземноморски страни са се провалили в опитите си да се оправят със замърсяването от пластмасови произведения.

Според документа към 570 000 тона пластмаса се озовава в океана всяка година – това е еквивалента на изхвърлянето на 33 800 пластмасови бутилки на минута.

Природозащитната организация прикани държавните управления в Европейски Съюз фрапантно да понижат производството на пластмасови произведения и да се заемат съществено със задачата да рециклират отпадъците.

В отчета се показва още, че Египет е най-големият замърсител с пластмасови боклуци в Средиземноморието, следван от Турция. Високите нива на потреблението на пластмасови произведения от жителите и туристите, както и неприятното сметосъбиране и преработване на боклуците, остава огромен проблем в няколко страни.

Италия е най-големият потребител на бутилирана вода в света, като близо 178 литра вода в пластмасови бутилки се продава на човек годишно.

Средиземно море съставлява към 1 % от международния океан, само че има голямо значение в стопански и екологичен аспект. В него се съдържат сред 4 и 8 % от морските типове и обезпечава прехранване на страните от района. / БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР