Девет европейски столици, сред които и София, поискаха от европейските

...
Девет европейски столици, сред които и София, поискаха от европейските
Коментари Харесай

Старите коли – властта хем не ги иска, хем „наказва” покупката на нови

Девет европейски столици, измежду които и София, желаеха от европейските институции единни ограничения за по-малко замърсяване на въздуха от превоза. На този декор налозите върху старите коли у нас остават в пъти по-ниски от новите с по-екологични мотори.

60 на 100 от колите в София са на възраст над 15 години. В останалите общини процентът е даже по-висок, а сметките демонстрират, че колкото по-стара е колата толкоз по-нисък е данъкът й. Така на фона ограниченията за по-чист въздух, законът насърчава данъчно точно колите, които замърсяват повече.

За да мине техническия обзор, автомобилът не би трябвало изхвърля нездравословни газове над нормите. Според експерти, поддържаната кола не замърсява чак толкоз доста – дори и да е остаряла.

Достатъчно е да има катализатор и годишният налог за кола над 15 години става 30 лв.. Всяка община взема решение сама дали отстъпката да е 20 или 40%. Дори и без нея обаче данъкът е по-нисък, в сравнение с за нов автомобил до 5 години. Ставките са написани в закон.

--> „ Колкото по-нов е автомобилът, толкоз по-голям е данъкът. На процедура това е веществен налог – който е купил по-скъпа кола, заплаща по-висок налог, на процедура няма нищо общо с екологията”, изясни зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

За съпоставяне, логиката в Германия да вземем за пример е противоположната – там газовите излъчвания и кубатурата на мотора дефинират данъка. Колкото по-стара е колата, толкоз по-скъпо излиза. Така данъкът на кола над 15 години в Германия е сред 108 и 247 евро – надлежно за дизел и бензин. Това обаче наподобява мъчно използвано у нас.

Промяната в наредбите най-малко все още не наподобява на дневен ред.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР