Девет антични гранитни блока стоят забравени на ул. Велико Търново

...
Девет антични гранитни блока стоят забравени на ул. Велико Търново
Коментари Харесай

25 г. антични гранити стоят забравени на Велико Търново

Девет антични гранитни блока стоят забравени на ул. „ Велико Търново ” към този момент 25 години. Всеки от тях тежи по звук и половина. „ Извадиха ги при градежа на постройката на банка „ Уникредит Булбанк ” на ул. „ Иван Вазов ”. Тогава ги изиска Димчо Павлов, с цел да прави нещо с тях. След това той си отиде и камъните останаха забравени тук ”, сподели госпожа Славка, която живее в квартала. Никой не помни какво тъкмо е считал да прави с материала починалият към този момент ваятел. Изоставени са в самия завършек на Цар-Симеоновата градина.

Камъните нямат никаква декорация или надписи. Оформени са като огромни паралелепипеди. „ И на други места има такива каменни артефакти. Номерирани са и за тях би трябвало да дава отговор Археологическият музей ”, изясни кметът на „ Централен ” Георги Стаменов.

В музея не водят на доклад 9-те гранитни блока. „ Ако са извадени от мястото, където е банката, евентуално са от крепостната стена на Филипопол ”, сподели доцент доктор Костадин Кисьов. Директорът на Археологическия музей напомни, че сходни обекти са наричани „ вторични строителни материали ”. Те се депонират на избрани места в града и когато се наложи някаква по-мащабна възстановка на открит обект, се употребяват като строителен материал, тъй като са от съответната ера.

„ Пазим вторични материали в двора на икономическия лицей и в Метални структури. Две-три депа са в града. Когато се наложи да вършим такава възстановка на бул. „ Васил Априлов ”, ги използвахме ”, описа доцент доктор Кисьов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР