Deutsche WelleАртър СъливанСлед нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022

...
Deutsche WelleАртър СъливанСлед нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022
Коментари Харесай

Deutsche Welle: Въпреки санкциите - защо икономиката на Русия не се срина

Deutsche Welle

Артър Съливан

След нападението против Украйна на 24 февруари 2022 година съветската стопанска система бе разтърсена съществено - Западът наложи наказания на финансовата система на страната. Рублата се срина по отношение на $, Руската централна банка удвои лихвите, а московската борса бе затворена за няколко дни.

 

Водещи европейски политици заговориха за „ обширни и съществени последици за Русия “, икономистите предричаха спад с 15% на брутния вътрешен артикул за 2022 година.

Нищо сходно обаче не се случи. Макар предходната година да бе доста тежка за съветската стопанска система, тя се оправи много по-добре от плануваното. Ясна картина за положението ѝ няма – след нашествието Кремъл продължава да крие редица значими стопански данни. При всички случаи обаче колапсът не се състоя – макар глобите и все пак, че доста компании напуснаха страната.

 

„ Би могло да се каже, че икономическият спад в Русия е доста по-малък от плануваните 10 до 15 % “, споделя пред Дъждовни води Александра Вакру от Центъра за съветски и евразийски изследвания към Харвардския университет. Тя допуска, че съветският Брутният вътрешен продукт е намалял с три до четири %. Такива са и преценките на Световната банка, на МВФ и на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Милиарден външнотърговски растеж през 2022

Причините за това, че съветската стопанска система се оправи по-добре от прогнозите, са разнообразни. Едната са изкопаемите горива, най-много нефтът и газът. Европейски Съюз не глоби тези първични материали незабавно – стопанските системи на страните членки останаха подвластни от вноса от изток.

 

Миналата година Европа дълго време към момента купуваше от руснаците петрол и газ, а в това време Москва съумя откри нови клиенти: Китай, Индия и други страни. В началото на февруари 2023 Руската централна банка заяви за външнотърговски връх: през 2022 година приходите са се нараснали с 211 милиарда евро – най-много от износа на горива по доста по-високи цени.

 

Благодарение на тези доходи Москва можа значително да ограничи вредите за своята валута.

 

Както споделя пред Дъждовни води капиталовият съветник Крис Уифър, работил в продължение на 25 години в Русия, по този начин се е оказало допустимо основните браншове да продължат да се поддържат. „ Освен това по този начин са били подсигурени освен военните разноски, само че и финансирането на обществени стратегии в името на поддържането на икономическата и обществената непоклатимост в страната. “

 

Безработицата да вземем за пример продължава да е ниска – по неофициални данни тя е четири %. Същевременно би трябвало да се има поради, че огромна част от работната ръка към този момент не е разполагаем – доста хора са или мобилизирани, или са напуснали страната. Стабилизиращ фактор за съветската стопанска система са и тези западни компании, които не са напуснали страната.

 

Стари наказания, нови пазари

 

Още една причина за устойчивостта на съветската стопанска система се крие в самите наказания, споделя експертката от Харвард Вакру. В страни като Венецуела, Иран и Русия глобите по този начин и не реализират стремежи резултат. А и Кремъл има опит със глобите, наложени около анексията на Крим.

 

Така да вземем за пример през февруари и март 2022 Руската централна банка предприе решителни стъпки за подсилване на финансовата система. Увеличаването на лихвите оказа помощ да се предотврати срутва в банковата система, защото по този метод инфлацията се успокои.

 

Според Уифър десетилетието на наказания след анексията на Крим е подложило съветските банки на един тип непрекъснат стрес тест и страната е станала по-самостоятелна в основните браншове и в производството на храни. Роля за повишената резистентност играе и разширението на търговията с Индия и Китай. Освен това Русия печели и от така наречен „ успореден импорт “ - посредством него Русия внася западни артикули по заобиколни пътища през Индия, Китай и други азиатски страни.

 

Ще има ли смяна?

 

Прогнозите за по-нататъшното развиване на съветската стопанска система обаче не са еднопосочни. МВФ чака лек растеж от 0,3 %, до момента в който други специалисти предвиждат стопански спад от две на 100.

 

През последните 12 месеца Европа съумя значително да се освободи от зависимостта си от съветския енергиен импорт. Но няма гаранции, че наложеният през декември таван за цените на петрола ще действа.

 

Списание „ Икономист “ написа, че съветският експорт на петрол ще си остане на високо равнище – с помощта на търсенето от Индия и Китай, само че на по-ниски цени. Уифър счита, че новите наказания на Европейски Съюз, въведени на пети февруари, засягащи дизела и други сходни артикули, могат да се окажат основен миг.

 

„ Има огромна въпросителна във връзка с това какъв брой пари ще може да завоюва Москва през тази година от износа и рафинирането на изкопаеми горива “, споделя Уифър. „ Но при всички случаи те ще са по-малко, в сравнение с през 2022 година - това е несъмнено. “

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР