Deutsche WelleДобър ден! Искам да закупя лекарство, което ми беше

...
Deutsche WelleДобър ден! Искам да закупя лекарство, което ми беше
Коментари Харесай

България и е-рецептите: напредък или ненужен хаос?

Deutsche Welle

" Добър ден! Искам да закупя лекарство, което ми беше предписано през вчерашния ден електронно. Името и ЕГН-то ми са... " Така стартира огромна част от диалозите сред пациенти и фармацевти в България към този момент трета седмица.
От 16 октомври насам лекарствените артикули за лекуване на диабет, както и антибиотиците се изписват и закупуват единствено с електронна рецепта. Целта на измененията: целият развой по определяне и разпределяне на тези две групи лекарства да стане по-прозрачен, както и да се обезпечи надзор върху честата и неправилна приложимост без лекарско наставление - късмет за преустановяване на дългогодишна, порочна процедура. Чрез хартиените предписания до момента не можеше да бъде проследено отпущането на медикаменти, а несъразмерната приложимост на антибиотици от своя страна води до антибиотична устойчивост.

Процесът по въвеждането на
е-рецептите стартира през 2020

Новото предписание гласи, че с цел да издаде електронна рецепта, здравното лице би трябвало да разполага с електронен автограф - от дълго време наложително изискване за работещите с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това условие обаче не важи за медиците в Спешна помощ, които също имат право да изписват медикаменти, не важи и за практикуващите, които не работят по НЗОК. Алтернатива на медицинския програмен продукт, който е друг в другите кабинети и аптеки, е особено създаденото, гратис мобилно приложение eRx. С негова помощ могат да бъдат издавани е-рецепти отвън лекарския кабинет, да вземем за пример при домашни визити, излиза наяве от уеб страницата на Министерството на здравеопазването.
Въпреки че процесът по въвеждане на електронните предписания стартира още през декември 2020 година, през днешния ден лекари, пациенти и фармацевти се усещат сюрпризирани и незадоволително добре готови. Мненията и събраните досега усещания мощно се разграничават.

" Антибиотикът би трябвало да
се купува единствено с рецепта "

" Като цяло утвърждавам е-рецептите. Смятам, че е неприемливо пациентът да отиде да си купи лекарство, което е на прескрипция, без прескрипция. Не бива по този начин да става и на никое място не е признато ", споделя пред " Дойче веле " общопрактикуваща лекарка от Бургас. За нея е-рецептите несъмнено са улеснение, което пести време. Тя регистрира като огромен триумф засиления надзор върху продажбата на антибиотици. Новият закон не би трябвало да бъде изненада за никого, защото за него се знае от доста време, акцентира общопрактикуващата лекарка от Бургас.
На същото мнение е и стоматолог със лична дентална клиника в Пазарджик, за който новото предписание носи повече бистрота и би лимитирало порочните практики, изключително с антибиотиците. Той споделя, че в клиниката нямат проблеми с издаването, а по-късно и с осъществяването на е-рецепти. Доволен е от обстоятелството, че страната върви напред и се приближава до практики от Западна Европа.
За общопрактикуващата лекарка от Бургас е извънредно значимо фармацевтите да съблюдават лекарските наставления. " Ако искам да се доверя на аптекаря да направи подмяна с генеричен антибиотик, аз имам опция да го отбележа. Ако не искам това да се прави, пациентът си поръчва в аптеката това, което аз съм изписала ", споделя тя.

" Изпитваме големи усложнения "

Затегнатото разпределяне на генерични медикаменти, в случай че не е категорично маркирано в електронната рецепта, пробужда напълно други усеща у фармацевтите. Управител на аптека в Бургас вижда в новото предписание ограничаване на правата й като фармацевт и споделя, че постоянно изписаното лекарство не е в наличност, от време на време в цялата страна. " То няма медикаменти за хората в България, те взеха решение да избавят антибиотиците. " Тъй като е от първите на фронтовата линия, дамата всекидневно се сблъсква лице в лице с разочарованието и недоволството на пациентите. " Изпитваме големи усложнения. Човекът стои пред нас и счита, че ние сме повода той да не си получи антибиотика. "
Фармацевт в столична аптека споделя същите наблюдения и изяснява, че повторното вървене до лекарски кабинет поради неизпълнима е-рецепта не е оптимално за нуждаещите се от лекарства, някои от които непосредствено се отхвърлят от предписаната им терапия. Създалата се обстановка се дължи от една страна на неналичието на синхронизация сред другите типове медицински програмен продукт, от друга на другите кодове на медикаменти, които се издават от Националния съвет по цени и реимбурсиране, споделя фармацевтът.
Докато едни събират горчив опит всеки ден и са уверени, че електронните предписания не са подобаващи за България, то други споделят по-оптимистични настройки. " Аз съм удовлетворен като цяло, защото вървим напред. Има някакви проблеми, които би трябвало да се решат чисто механически. Ще сътворяваме проблеми на хората известно време, само че това ще отмине ", споделя обнадеждено стоматологът от Пазарджик.
Въпрос на време е да разберем какъв брой бързо хората в България ще свикнат с новата процедура, отказвайки се от дълготраен, циничен табиет на разпределяне и закупуване на антибиотици без лекарско наставление.

Фармацевти и лекари се замерят с обвинявания

Българският фармацевтичен излезе с опровергаване на данните, изнесени от Българския лекарски съюз по отношение на електронните предписания.
Според БФС тълкуването на данните и заключенията са неточни. Те са безапелационни, че " се подвига звук, употребяват се внушения, изопачено пояснение на данни, извадени от подтекста образци и най-после претенции за оставки ".
Според данните на БЛС от 3380 аптеки в България единствено 2938 са изпълнявали електронни предписания. Регистърът на аптеките в страната се трансформира всекидневно - едни аптеки се откриват, други се закриват. Към днешна дата в България работят 3230 аптеки. От тях 198 са болнични аптеки, които обслужват пациентите на лечебни заведения и не правят отпущания по тъй наречените " бели електронни предписания ", а 72 са аптеки на асистент фармацевти, които въобще нямат право да отпускат артикули по лекарско наставление, прецизира се в позицията.
По мотив въпрос на БЛС за какво 442 аптеки не са отпускали електронни предписания, фармацевтите означават, че 270 аптеки (198 болнични аптеки и 72 аптеки на помощник-фармацевти) няма по какъв начин да са изпълнявали такива наставления. Остават 2960 аптеки, от които 2938 са отпускали електронно. От БФС допускат, че 22 аптеки към момента на са виждали електронна бяла рецепта, тъй като не са имали пациенти с такива наставления.
Според БЛС 204 230 са издадените електронни наставления след 16 октомври 2023 година От тях 134 983, или 66%, са изпълнени, а 14 164 наставления, или 6.9%, са анулирани.
Фармацевтите изясняват това с неналичието на старания от страна на лекарите да обяснят по какъв начин тъкмо се предписват електронни предписания. Те допускат, че доста лекари са допускали неточности при предписването и са анулирали предписанията.
" Не всички наставления са анулирани. Има пациенти с няколко разновидността на едно и също наставление - няколко предписания за едно и също нещо. Изпълнено е правилното наставление, а останалите остават неизпълнени. Има наставления, които не подлежат на осъществяване - изписана една таблетка вместо една опаковка, изписани лекарствени артикули, които не са налични изобщо на пазара и други ", изясняват от БФС.
Те регистрират като триумф 66% осъществявания, поради че има едвам 80% осъществявания при издадени над 44 млн. предписания по НЗОК от 1 юни 2021 година насам, при които Касата доплаща в някакъв % крайната цена, а от време на време реимбурсира 100%.
От БФС са безапелационни, че в никакъв случай не са си разрешавали да се месят в работата на лекарите. Те акцентират, че аптеките и фармацевтите не се плашат от бистрота и надзор. Според тях дигитализацията разрешава предпазен надзор в действително време, който пази и предписващия, и отпускащия, а най-много пациента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР