Детското участие не трябва да бъде разписано в отделен документ

...
Детското участие не трябва да бъде разписано в отделен документ
Коментари Харесай

Детското участие трябва проникне в цялото законодателство, а възрастните да си променят мисленето

Детското присъединяване не би трябвало да бъде написано в обособен документ за него. То би трябвало да проникне в тъканта на цялото законодателство.

Тази теза застъпиха участниците в семинар в Министерството на труда и обществената политика. Негов хазаин е Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и ще продължи до 6 юли.

На форума бяха показани резултатите от използването на Инструмента за оценка на детското присъединяване на Съвета на Европа в България, Италия, Латвия, Естония, Ирландия и Румъния.

Интрументът за оценка на детското присъединяване е формиран от 10 знака. В отчета се дават рекомендации по какъв начин да се подтиква детското присъединяване и по какъв метод възрастните да го възприемат. 

В първия знак се показва, че в българското законодателсто има добре регламентирана правна отбрана на правото на децата да вземат участие. Тази законодателна рамка е добра основа, само че липсват поредни старания по използването на процедура на нормативните документи. Необходимо е още да бъдат основани устойчиви механизми за детското присъединяване.

В отчета се установи също по този начин, че липсва схващане във възрастните за присъединяване на децата. Те би трябвало да бъдат значим сътрудник в правенето на политики за тях. 

Необходими са спомагателни старания в възстановяване на връзките в фамилията. В него постоянно не се обръща внимание позицията на детето при вземането на решения.

Вторият знак мери присъединяване на децата, когато се вземат решение междусекторните национални тактики за използване на правата на детето. 

Според отчета, присъединяване на децата би трябвало да стартира от местата, които те посещават най-често. Това са учебното заведение, детската площадка или детската градина. 

Препоръчва се локалната общественост да предизвиква децата да вземат участие, като ролята на възрастните е доста значима за този развой.

В третия знак се оценя работата на институциите, които пазят правата на децата. В България те са две - Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД) и Омбудсманът.

Основеният извод в тази категория е, че би трябвало да се увеличи информираността измежду децата за институцията на Омбудсмана и за работата и пълномощията на ДАЗД.

Четвъртият знак изследва съществуването на механизъм, който да подсигурява на децата, че безвредно могат да упражняват правото си на присъединяване в правосъдни и административни производства. 

Съдебната власт и цялата система е доста объркана и в множеството случаи сякаш се изслушва детето, само че след това се взема друго решение, установи се в отчета.

Въпреки че има задоволително механизми, които да обезпечат безвредното детско присъединяване, постоянно те не се ползват сполучливо. Затова е нужна подготовка, която да сътвори сетивност и настройка на самите специалисти в правосъдната система.

В идващия знак се разглежат процедурите, по които децата могат да подават тъжби. 

Констатира се, че децата считат, че възрастните не се интересуват от тяхното мнение и няма да им се обърне внимание, даже да подадат тъжба. 

Също по този начин процедурите не са елементарно налични, разпространявани и приспособени за всички деца. Липсва осведоменост у децата към кого да се извърнат, когато имат проблем в фамилията.

Шестият знак оценя до какъв брой експертите в сферата са обучавани да подтикват детското присъединяване.

Основният извод е, че има позитивна настройка за запознаване с положителните практики по реализиране на присъединяване на децата, само че специалисти на съвсем всички равнища към момента не минават профилирано образование. 

Едно такова образование може да промени мисленето на възрастните, а от там и работата на институциите, се установи още в отчета. 

В седмия знак се дава оценка на даването на информация на децата по отношение на правото им на присъединяване. 

Изводът е, че процесът по осведоменост би трябвало да бъде непрестанен. Към момента в тази посока работят най-активно неправителствените огранизации, както и ДАЗД, чрез Съвета на децата. 

Индикатор 8 преглежда доколко децата са представлявани в обществото, чрез техни лични организации. 

В момента съществуват  планувани в закона детски или юношески препоръки, чрез които децата могат да се извърнат към управляващите на локално, районно и национално равнище. Представителството на децата обаче е по-скоро непостоянно и разпръснато.

Необходимо е поощряване и включване на децата в разискването на всички въпроси, които ги засягат. Нужна е по-ясна поръчка, че тяхното мнение е не просто чуто, а взето поради.

Деветият знак прави оценка механизмите за противоположна връзка с децата. Положителна настройка измежду по-голяма част от експертите е да вземат участие в реализирането на сходен вид механизми. 

Като организации с най-слаба противоположна връзка с децата се открояват болничните заведения. Медицинските служащи схващат детското присъединяване само като диалог с детето за изясняване на здравното му положение.

Последният знак преглежда дали децата са подкрепяни да вземат участие в мониторинг на Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации (КПД), както и на други относими документи и конвенции на Съвета на Европа.

Съветът на децата към ДАЗД е подобен орган, който подсигурява присъединяване на децата в мониторинга на КПД.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР