Детските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени отсъствия,

...
Детските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени отсъствия,
Коментари Харесай

Няма да се спират детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия

Детските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени отсъствия, а ще бъдат насочвани към съответното дете, само че през учебното заведение, в което то учи или стартира да посещава. Това съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на който бяха разисквани помените в Закона за общественото подкрепяне.

Помощите за развъждане на дете се отпускат на фамилии, в които приходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лв. на месец, се дават 40 лв. за едно дете, 90 лв. - за две, 135 лева - за 3 деца, 145 лв. - за четири и по 20 лв. за всяко последващо. Детски получават и семейства с приходи на човек сред 401 и 500 лв., само че те са 80% от размера, който се дава за пониски приходи.

„ Новата методика на МОН планува помощите за деца да се получават непосредствено от учебното заведение, а не както до момента – непосредствено да се разплащат на родителите. С измененията детето ще получава от учебното заведение си облекла, храна, обувки и други придобивки ”, изясни Сачева като акцентира, че през последните 2 година държавното управление организира политика за битка и предварителна защита на отпадането на децата от учебно заведение. И в случай че допреди 2 години 206 хиляди деца са били отвън учебните заведения, то след двегодишна усилена работа към този момент е ясно, че от тях 87 хиляди деца са в чужбина, 40 хиляди са върнати в учебните заведения, а родителите на 19 хиляди деца ги принуждават да работят и не ги пускат на учебно заведение. Тя изясни, че други към 10 000-11 000 деца са така наречен „ номади ”, които непрекъснато пътуват с родителите си поради сезонната работа и не се записват на учебно заведение.

Сачева съобщи, че при прекъсване на помощта преди парите са били давани на учебното заведение и то се е разпореждало с тях както желае. Тя посочи, че за предходната година министерството е върнало в просветителната система над 4 млн. лв..

„ Ще дам образец с 4-членно семейство, на което са му спрени детските. То получава детски за децата до 140 лева на месец. Ако се спрат помощите, то на идващия месец ще получи 99 лева Заради обезпечения най-малък приход, тъй като на всички ще им е паднал прихода, на идващия месец ще получат 190 лева Затова не работи мярката сега. Санкционираш ги този месец, само че идващия месец взимат повече пари ”, изясни зам.-министърът и добави, че когато имаш действителната опасност да ти лишават детските за 1 година, което е към 1000 лева и няма метод да си ги върнеш ще имаш претекст да пускаш детето си на учебно заведение или предучилищна група в детската градина.

КНСБ и КТ „ Подкрепа “ отхвърлиха промени в Закона за общественото подкрепяне, с които ще се лишават детските надбавки за година при 5 неизвинени отсъствия от учебно заведение, детска градина или ясла.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов разяснява: „ Тук нямаме глоба, тук имаме лишаване на права “.

“Пет неизвинени отсъствия се натрупват даже единствено от закъснения. До момента няма разбор, който да демонстрира, че прекъсването на помощите по някакъв метод способства за увеличение на посещаемостта на учебно заведение “, сподели Ваня Григорова от КТ “Подкрепа “.

Бизнесът на собствен ред настоя, че месечните обществени помощи с изключение на с общественополезен труд би трябвало да се обвържат и със сезонна селскостопанска претовареност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР