Детските книги, превърнали А. А. Милн в знаменитост, и неговият

...
Детските книги, превърнали А. А. Милн в знаменитост, и неговият
Коментари Харесай

Сборник с разкази на А.А.Милн излизат за пъри път на български

Детските книги, трансформирали А. А. Милн в звезда, и неговият Мечо Пух – най-известното мече на света, заемат дребна част от неговото творчество. Неговите романи и разкази от дълго време са влезнали в златния фонд на британската литература и са преведени на доста езици, а пиесите му се слагат и до през днешния ден на театралните подиуми в Лондон. Неподправен британски комизъм, изящни афоризми, занимателни смешки и инстински истории за джентълмени, които се отличават с изключителното английско „ възприятие за лично достйнство “.

Майсторски построени сюжети, невероятни герои, непредвидени обрати, непредсказуеми финали и, несъмнено, типичната му подигравка – това са присъщите особености на събраните в този алманах истории. Английските джентълмени са в заплаха! Викторианската ера си отива и на нейно място идва актуалната „ ера на чарлстона “. Ужасни прически! Ужасни нрави! Чудовищна музика! Кошмарни кавги! Истинските англичани са комплицирани – по какъв начин ще живеят, без да знаят какво ще се случи на следващия ден. Единственото, което може да им помогне, е изключителното им възприятие за комизъм...

Разказваческото майсторство на Алън Милн не се потвърждава единствено с детските книги за Мечо Пух. На български език познаваме към този момент и романите му за възрастни „ Тайната за „ Ред хауз” (криминален – от вида „ ликвидиране в заключена стая”) и „ Двама души” (история за фамилния живот с биографични елементи). Чрез сборника с разкази „ Отлично съчинена история” на издателство "Книгомания " пък ще се срещнем с най-ранното творчество на създателя – от второто десетилетие на ХХ век, когато разгласява късите си форми в печата.

За първи път на български език четем произведения от сборниците Once a Week и A Table Near the Band в превод на Емилия Ничева-Карастойчева, съпроводени с няколко илюстрации от Мая Стайкова-Митова. Разказите в „ Отлично съчинена история” ни връщат към нравите на Викторианската ера и свръхспокойния и плануван с години напред живот на англичаните.

Но надалеч не очаквайте скучновати описания и липса на деяние в сюжетите, тъй като тънкото възприятие за подигравка на Милн към тези порядки ще ви държи непрекъснато в напрежение. Пример в този дух е разказът „ Наследникът” – неотдавна роденото бебе Питър Манъринг получава от кръстниците си безумни „ наричания” и правила, които да съблюдава на четвъртата, четиринайсетата и така нататък година от живота си: да умее да си служи еднообразно добе и с двете ръце, с цел да може да играе крикет в националния отбор; наложително да приказва френски и немски; да е заобиколено постоянно от хубави играчки и други Съжалявайки героя си поради лишението от право на свободен персонален избор, Милн се подиграва със завещаната му съдба и вмъква изобретателно благопожелание за смисъла на човешкия живот: „ да стане по-добър човек от всички нас”.

В „ Най-красивото момиче в балната зала” пък писателят интерпретира тематиката за сполучливия брак и дава забавен афоризъм: „ Той подсвирна; в отговор тя подсвирна с пръсти, както я бе научил преди повече от трийсет години. Е, щом двама души си подсвиркват в звук от трийсет години, бракът им не може да се назове „ неуспех “. Емблематичният за сборника роман „ Отлично съчинена история” пък разкрива какви са връзките в издателските среди и по какъв начин се пишат рекламите за книги.

Популярният към този момент публицист Майкъл Хартиган не желае да отстъпи псевдонима си на собствен млад адаш. Любопитно е до какво ще докара тази „ препирня” и кой ще загуби от нея. В томчето ще прочетем още шеговитите възгледи на Милн във връзка с библейската история за построяването на Ноевия ковчег („ Преди потопа”), необикновена вълшебна приказка за Коледа („ Синовете на краля”), детективска история с непредвиден край („ Убийство е единайсет”), за жертвите в името на другарството („ Стари приятели”) и др.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР