Детските играчки от типа slime, по-известни като желе, слуз или

...
Детските играчки от типа slime, по-известни като желе, слуз или
Коментари Харесай

Желираните играчки са опасни за здравето на децата, алармират от Активни потребители

Детските играчки от вида " slime ", по-известни като " желе ", " слуз " или " лепкава каша ", са рискови за здравето на децата, сочи проучване на Българската национална асоциация " Активни консуматори ".

През последната година в европейската система за бързо предизвестие за рискови нехранителни артикули (Rapex) са оповестени към 40 случая на открити и неразрешени рискови детски играчки от същия вид.

Касае се за артикули популяризирани под комерсиалното име „ slime ”, превеждано при българските аналози като слуз, лепкава каша или желе. Сигналите в европейската система дефинират заплахата в тези играчки като химическа. В тях се рапортува най-често за рисково високо наличие на химическия детайл Бор. В някои се откриват и наднормени количества от други метали като олово и хром. Тези артикули съставляват действителен риск за здравето на децата, тъй като вида на играчките подготвя към компактен контакт с кожата, а в доста случаи към олизване и тестване на усета.

Опасните марки се популяризират свободно в интернет на извънредно ниски цени, от време на време под 1 лев за брой, което усилва тяхната досегаемост за потребителите. Във всички известни случаи производител на играчките е Китай.

В проучването специалисти на Асоциацията са закупили 9 играчки, обозначени от производителите като " slime ", по-известни у нас като лепкава каша, които са били изпратени за разбор на наличието на метали в самостоятелна лаборатория. От изследваните 9 проби, в 6 се открива наднормено количество на химичния детайл Бор. При предел от 300 мг/кг, в тях се мерят от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над позволеното.

При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не са открити наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите е имало стойности, близки до позволените предели.

Според проучването на Асоциацията нито един от етикетите на участвалите в изпитването артикули не дава отговор изцяло на условията. Най-сериозното отклоняване е неявяване на информация за наличието и компонентния състав, което е открито при 7 от 9-те марки. При съвсем всички играчки, текстът на етикетите е затулен и/или изписан с доста малък шрифт, и на процедура е неразбираем за потребителите. В няколко от продуктите липсва предизвестие против усвояване, което е изключително настоящо тъкмо за този вид играчки, които елементарно могат да бъдат комплицирани с храна/дъвка от децата.

Резултатите от изследването на " Активни консуматори " са подадени като сигнал към националния надзорен орган - Държавната организация за метрологичен и механически контрол, като единственото съответно решение е изтеглянето на играчките от пазара.

В изследването са включени 9 марки детски играчки вид " slime " (желе, слуз или лепкава каша), закупени от търговски вериги в София или поръчани по интернет през месец март 2019г. Лабораторно е несъмнено наличието на 5 химически детайла, метали - Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово и е съпоставено с референтните стойности за оптимално допустимите граници на металите са според Директива 48/2009 на ЕС
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР