Детски надбавки, 13-а и 14-а пенсия, освобождаване от данъци на

...
Детски надбавки, 13-а и 14-а пенсия, освобождаване от данъци на
Коментари Харесай

Съюзът на "трона и олтара" - защо Качински отново триумфира

Детски надбавки, 13-а и 14-а пенсия, освобождение от налози на младежите и повишение на минималната работна заплата – с тези свои заслуги партията на Ярослав Качински предстоящо завоюва изборите в Полша, написа Бартош Дудек в публикация за " Дойче веле ".

Изключително високият избирателен резултат на " Право и правдивост " (почти 45 % по отношение на постигнатите преди четири години 37.6 на сто) е заплащане най-много за великодушната обществена политика на държавното управление. Ярослав Качински и неговият екип съумяха да привлекат подценените хора от селата и дребните градове, почувствали се изоставени около мъчителните промени от предишното.

Детски надбавки, 13-а и 14-а пенсия, освобождение от налози на младежите и повишение на минималната работна заплата, съчетано с поредно приложение на патриотична изразителност - това бе рецептата на Качински за тези избори. И сметката му излезе.

Забележителната победа на консервативната популистка партия не би била допустима без поддръжката на мощната католическа черква. Съюзът на " трона и олтара " се резервира и точно това е обяснението за завръщането на левите, които се опълчват на властта на духовенството. Опитът от други католически страни, като да вземем за пример Испания, демонстрира, че сходни съюзи могат да имат съдбовни последствия за църквата в дълготраен проект.

В същото време триумфът на Качински е голям пестник за опозиционната " Гражданска платформа ", която изпусна опцията да се реформира след провалянето на изборите през 2015 година И в този момент бе осъдена от гласоподавателите.

Горчиви последици за демокрацията

Новата безапелационна победа на " Право и правдивост " може да има и горчиви последици за демокрацията и правовата държавност в Полша. Не е необикновено Полша да мутира в " нелиберална " народна власт и полуавторитарна страна. Първите четири години от ръководството на " Право и правдивост " демонстрираха, че същинският владетел на страната Ярослав Качински се стреми да подчини самостоятелните институции като съдилищата или медиите. Неговият конфронтационен, поляризиращ политически жанр изключва компромисите с опозицията, които са част от демократичната просвета. На това се дължи и ожесточаването на политическите разногласия, което би могло да има рискови последствия.

От резултатите, реализирани от " Право и правдивост ", следва и че Полша остава сложен сътрудник както за Европейски Съюз, по този начин и за Германия. Ако партията продължи с оповестените промени в правосъдната система и медиите, безусловно ще се стигне до нови стълкновения с Европейската комисия.

И настояването за погашение на военни репарации от Германия бе част от предизборната платформа на " Право и правдивост ". В това отношение федералното държавно управление би трябвало освен да прояви съпричастност, само че и да откри отговор отвън нормалния " въпросът е завършен ".

Едно е несъмнено: и Германия, и Европейски Съюз ще би трябвало да се помиряват още четири години с неуместното и непокорно държавно управление на Полша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР