Детски Дневник препечатва статията от блога на Healthy Kids -

...
Детски Дневник препечатва статията от блога на Healthy Kids -
Коментари Харесай

Протеините при децата: откъде и колко

" Детски Дневник " препечатва публикацията от блога на Healthy Kids - работеща от няколко години в София стратегия за здравословен метод на живот и тренировки, ориентирана към деца и младежи (от 6 до 16 г). В основата й са физическата активност на децата и развиването на дълготрайни привички за спортуване. Повече за програмата - тук.

Името на протеините идва от гръцката дума proteos, която значи основен/първичен, или " заемащ първо място ". Те са главен систематичен съставен елемент на всяка клетка в тялото. Това значи, че всеки орган, мускул и клетка в човешкото тяло се нуждае от протеини.

Едно елементарно пояснение за децата: протеините са нужни за създаване, поддържане и възобновяване на телесната тъкан, те оказват помощ да имаме мускули. Протеините са съществена хранителна група. Когато се одобряват протеини (в това число и децата), тялото ги разгражда на аминокиселини, нужни за оптималното действие на организма.

Децата имат особена потребност от протеини поради бързия си напредък. Те оказват помощ за по-добрата централизация и работата на мозъка. Приемът на богати на протеини храни оказва помощ на децата да останат сити за по-дълго време и да не изпитват апетит сред главните хранения.

Препоръките на National Academies - Institute of Medicine (САЩ) са сред 10 и 30 на 100 от калориите в детското хранене (за деца над 3 години) да са под формата на протеин. Това значи, че за децата сред между 4 и 13 година са нужни 0.95 г протеин на кг телесно тегло. При младежите количеството понижава до 0.85 г на кг телесно тегло.

Къде са протеините

 Протеините при децата: от кое място и какъв брой
Те се намират в разнообразни храни - меса, риба, бобови култури, яйца, млечни артикули, ядки, семена и зърнени храни. Ето какъв брой приблизително:

- Яйце, М размер - 6 г протеин - Пилешко месо 100 г - 30 г протеин
- Свинско месо 100 г - 30 г протеин
- Свинска шунка 100 г - 13 г протеин
- Пуешка шунка 100 г - 17.5 г протеин
- Пъстърва 100 г - 26 г протеин
- Боб (готвен), 100 г - 9.8 г протеин
- Леща (варена), 100 г - 9 г протеин
- Фъстъци, 100 г - 28 г протеин
- Бадеми - 100 г - 22 г протеин
- Прясно мляко 2%, 200 мл. - 6.6 г протеин
- Кисело мляко 3.6%, 100 г - 3.5 г протеин
- Бяло сирене - 100 г - 16 г протеин
- Кашкавал от краве мляко, 100 г - 22 г протеин

Едно положително меню

Протеини има в разнообразни храни и с цел да е уравновесена една диета, би трябвало да се ядат разнородни артикули. Важни са и месото, и рибата, и млечните артикули, и бобовите култури. Добре е да се има поради, че в много от храните (например в ядките) наред с протеина има и огромни количества мазнини.
И по този начин, ето едно примерно на ден меню за дете на 10 г, което тежи 35 кг (и вижте какъв брой е елементарно да се доближи нужното количество). Общият протеин за деня - към 35 грама

Закуска: Чаша мляко (6 г) и сандвич с кашкавал (7 г)

Обяд: 1 кюфте (10 г протеин) и зеленчукова салата

Вечеря: Тиквички с ориз 250 гр (15 г протеин)

 Протеините при децата: от кое място и какъв брой
Простата сметка демонстрира, че даже без междинни хранения и без да се прекалява с храната, децата би следвало елементарно да си обезпечават нужната доза протеин. Именно това е по-честият случай, който ние следим при децата, които упражняват при нас: приема се повече протеин, в сравнение с е необходим за оптимално развиване (когато приказваме за въглехидратите, обстановката е доста по-стряскаща).

В повече или незадоволително

Не бива да се не помни, че протеините - както въглехидратите и мазнините - съдържат калории, а всички калории, които не съумяваме да изразходим, се складират в тялото като мазнини. Освен това несъразмерната консумация на протеин натоварва работата на бъбреците и може да спомогне за дехидратация.

Прекомерният банкет на калории, които не се изразходват, с времето води до затлъстяване и напълняване. А дружно с тях се демонстрират рисковете от страховити хронични заболявания, проблеми с растежа на костната конструкция и работата на сърцето.

Недостатъчното количество протеини в режима на децата може да провокира редица проблеми - слаба конценцрация, честа отмалялост и чувство за изнемощялост, болки в костите и ставите. Не са редки случаите, при които увеличението на приема на протеини внезапно трансформира тези недоволства.

По-сериозните проблеми са свързани с развой на по-бавно зарастване на рани, намаление на имунитета и предразположеност към хронични болести. При такива положения най-хубавият вид е да се потърси лекарска помощ и/или диетолог.

Протеините и спортът

При интензивно спортуващи деца и младежи дневната доза протеин може да бъде увеличена до 1.6-1.8 г на кг телесно тегло. Според изследване на American College of Nutrition това нарастване може да подкрепи построяването на мускулна маса.

Отвъд тези количества обаче няма доказателства за изгоди от спомагателен банкет на протеини. Нещо повече - приемането на добавка протеин на прахуляк или под друга форма не се предлага.

Активно спортуващи значи деца, които отделят повече от час на ден в интензивна спортна активност. За останалите по-добре увеличеният банкет на протеин да е единствено в дните на висока интензивност.

Приемането на задоволително протеини е основно за хармоничното развиване на децата. С тях обаче, както и с каквото и да е друго не трябва да се прекалява. Отклоненията и в двете направления - прекомерно невисок или прекомерно висок банкет - крият рискове за здравето.

Опитвайте се да осигурите на децата качествени протеини, като обръщате внимание и на останалите хранителни групи (въглехидрати, мазнини) при приема. Намерете тези храни, които пасват на усетите на вашето дете, и осигурете достатъчното количество всеки ден.

За четирите навика, които тъпчат децата с непотребна захар четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР