Детски Дневник предлага идеи за здравословна и интересна храна, която

...
Детски Дневник предлага идеи за здравословна и интересна храна, която
Коментари Харесай

Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите заедно с децата

Детски Дневник " предлага хрумвания за здравословна и забавна храна, която можете да приготвите дружно с дребните или да оставите напълно в ръцете на по-големите деца.

Рецепти за бърза закуска

1. Пица с блат от тиквички
рецепта от обществения бизнесмен и кулинарен блогър

Необходими артикули (за 1 пица с диаметър 20 см)

За блатаЗа гарниране Приготвяне

Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор или 180 градуса в режим с горен и низък реотан. Измийте тиквичката й я подсушете. Настържете я на едро ренде. Изстискайте настърганата тиквичка, с цел да отцедите част от течността й.

В купа благодарение на вилица разбийте яйцето и прибавете отцедената тиквичка. Разбъркайте деликатно. Прибавете брашното, ригана и настъргания кашкавал. Смесете всички артикули.

Застелете подобаваща плитка тавичка с хартия за печене. Разстелете на тъничък пласт сместа за блата. Сложете във фурната и печете, до момента в който блатът стане подготвен.

През това време подгответе зеленчуците, с които ще гарнирате пицата. Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете на тънки шайби. Разбъркайте доматеното пюре с щипка сушен риган. Ако употребявате пюре от пресни домати, наложително го обработете термично за няколко минути, с цел да се сготвят доматите и да се изпарят соковете им.

Извадете готовия блат от фурната. Намажете го с доматеното пюре. Поръсете с част от кашкавала. Подредете зеленчуците. Поръсете с останалата част от кашкавала.

Върнете пицата във фурната. Печете, до момента в който кашкавалът се разтопи. Извадете я от фурната и я поставете върху решетка да се охлади.

Гарнирайте с листенцата босилек и поднесете. За гарниране на пицата могат да се употребяват артикули, разнообразни от посочените.

2. Доматена чорба с чубрица
рецепта от обществения бизнесмен и кулинарен блогър

 Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите дружно с децата
© Станка Стоянова

Необходими артикули
Начин на подготвяне

Нарежете лука и чесъна на ситно. Обелете доматите и ги настържете на едро ренде или ги смелете в кухненски робот или чопър. Задушете лука в зехтина и 1-2 с.л. вода. Щом побелее, прибавете чесъна. Разбъркайте и гответе, до момента в който усетите прелестен чеснов мирис.

Добавете доматите. Разбъркайте и посолете. Оставете да се готвят към 5-10 минути. Прибавете водата, щом забележите, че доматите са почнали да трансформират цвета си. Варете супата още 10-15 минути или до момента в който прецените, че е подготвена. Преди да я отместите от котлона, прибавете ситно нарязаните листа прясна чубрица. Опитайте и в случай че е належащо, прибавете още сол.

Тази рецепта елементарно може да се трансформира в превъзходен летен сос, който да добавите към печени зеленчуци. Много добре си подхожда с печени чушки и патладжан. По-смелите, които обичат опитите, може да го употребяват като сос към безглутенова паста или пица. Може даже да го употребявате като основа за рататуй.

Рецепти за кексчета

1. Какаови кексчета с малини и шоколад
рецепта от обществения бизнесмен и кулинарен блогър

 Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите дружно с децата
© Станка Стоянова

Необходими артикули (за 14-16 броя) *чаените чаши са с съдържимост 250 мл

За шоколадовата глазура
Начин на подготвяне

В купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте доста добре, прибавете захарта и още веднъж разбъркайте. В друга купа смесете течните съставки. Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте, до момента в който получите хомогенна кексова примес.

Включете фурната на 170 градуса с обдухване. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и напълнете всяко гнездо до към 1/3 от размера му. Във всяко гнездо поставете по 2 малини и покрийте с още кексова примес, до момента в който се запълни до към 3/4 от размера му.

Изпечете кексчетата за към 15-20 минути. Проверете с съчка за зъби дали са добре изпечени. Извадете ги от фурната и от формите за печене и ги поставете върху решетка, с цел да се охладят.

Начупете шоколада на части, поставете го в огнеупорна купа, прибавете олиото и го разтопете на водна баня. Полейте всяко кексче с малко количество от шоколадовата глазура.

2. Бадемов сладкиш с цитрусов мирис
рецепта на

 Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите дружно с децата
© Ирина Катеринска
Необходими артикули Начин на подготвяне

Яйцата се разрушават със захарта и маслото за няколко минути с миксер, до момента в който се получи хомогенна примес. Добавя се сокът на плодовете, по-късно бадемите и най-после брашното с бакпулвера на няколко пъти. Разбърква се с миксера, до момента в който се получи гъсто кексово тесто.

Правоъгълна тавичка за кекс се намазнява и набрашнява, тестото се излива в нея и сладкишът се пече на 180 градуса за към 40 мин. или до момента в който при инспекция с съчка в средата тя излезе суха.

Готовият сладкиш се оставя да се охлади. След това шоколадът се начупва на късчета и дружно с маслото се разтапя на водна баня при непрестанно бъркане. Глазурата се разпределя върху сладкиша. Може да се украси с ядки и настъргана портокалова кора.

Рецепти за сладолед или напитка

1. Ягодова лимонада
рецепта от обществения бизнесмен и кулинарен блогър

 Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите дружно с децата

Необходими артикули (за към 1 литър)
Начин на подготвяне

Измийте лимона под топла течаща вода с малко сапун. Подсушете го и изстискайте сока му. Измийте и почистете ягодите. Сложете ягодите, меда, сока от лимона и половината от водата в каната на блендера. Пасирайте всичко добре. Опитайте и разредете с останалата вода до реализиране на стремежи от вас усет.

Охладете лимонадата в ледник и я поднесете с листа мента, който ще прибавят мирис. При нужда увеличете количеството на водата. Ако обичате по-сладки питиета, прибавете в допълнение мед. При сервиране прибавете няколко кубчета лед. Напитката е подобаваща за деца над 3-годишна възраст. За предпочитане е на децата да се сервира топла или напълно леко охладена.

2. Кайсиев сладолед с босилек
рецепта от обществения бизнесмен и кулинарен блогър

 Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите дружно с децата
© Станка Стоянова

Необходими артикули (за към 800 мл)
Начин на подготвяне

Измийте кайсиите, подсушете ги и ги почистете от костилките. Нарежете ги на четвъртинки и ги сложете в блендер или робот. Прибавете кокосовото мляко, разтопеното кокосово масло и меда. Смелете всичко до хомогенна консистенция.

Прехвърлете готовата сладоледена примес в подобаваща кутия, купа или формички за сладолед. Приберете във фризера и от време на време го разбърквайте, до момента в който стегне. Времето за изстудяване може да варира според от съда.

След към 2-3 часа сладоледът ще е стегнал задоволително и ще бъде подготвен за консумация. Ако го оставите да престои по-дълго във фризера, е нужно преди консумация да го оставите да престои на стайна температура към 20-25 минути, с цел да се отпусне. Сервирайте го посипан със ситно нарязаните листа босилек и малко мед.

3. Ароматен летен дип
рецептата е от

 Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите дружно с децата
© Ирина Катеринска

Необходими артикули
Начин на подготвяне

Цеденото кисело мляко и заквасената сметана се смесват в дълбока купа и се разбъркват добре. Дивият лук, копърът, магданозът и ментата се накълцват на дребно и се прибавят. Изсипва се и лимоновият сок, дипът се разбърква, до момента в който се получи хомогенна примес, в която се прибавят сол и бял пипер на усет. Прибира се в хладилника и се охлажда най-малко за един час.

През това време зеленчуците се измиват, краставицата и морковите се обелват и всички се нарязват на пръчици. Сервират се към охладения дип и се употребяват за загребването му вместо лъжички.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР