Детската фантазия няма граници. Знаем го добре, но едва ли

...
Детската фантазия няма граници. Знаем го добре, но едва ли
Коментари Харесай

Великите детски изобретения

Детската фикция няма граници. Знаем го добре, само че надали си даваме сметка, какъв брой удивителни движимости от ежедневното ни обграждане са измислени от дребни и малолетни изобретатели. Един бърз взор обратно към историята на откритията демонстрира, че младите мечтатели в действителност могат да сътворяват чудеса. Знаете ли, да вземем за пример, че целият свят отбелязва на 17 януари Денят на детските изобретения? На тази дата е роден Бенджамин Франклин, който още на 12 години измисля плавниците. Впоследствие космополитът държавник основава гръмоотвода, „ минус “ и „ плюс “ за електричеството, медицинският катетър, клатещото се кресло, затворената фурна и така нататък Бенджамин не е единственият образец в това отношение. Ето още няколко истории за изобретения на млади гении.

Снегоходът

 Неговият основател е 15-годишният Жозеф-Арман Бомбардие от Канада, който получава за рождения си ден от татко си остарял Форд. Машината била в толкоз неприятно положение, че Арман нямало какво друго да прави с нея с изключение на да я разглоби на части. За по-малко от седмица обаче от тях основава първия снегоход.
След време Бомбардие основава едноименната компания за произвеждане на самолети – Bombardier, която и до през днешния ден създава и моторни шейни.

Детското камионче

6-годишният Робърт Пач е най-младият откривател, получил патент за изобретението си, още през 1936 година. На тази възраст децата основно желаят играчки. За разлика от тях дребният Пач слага началото на една от обичаните детски играчки, като прави чертеж на детско камионче, което може да се сглобява и разглобява. Но по този начин и не получава и стотинка за изобретението си, защото татко му решил, че не си коства да се пробва да го продава.

Батутът

Измислен е от 16-годишният американски гимнастик Джон Нисен. Младежът сглобява първия батут в фамилния гараж и стартира да го показва по учебните заведения, откъдето получава поръчки за произвеждане. От основаването си преди към 80 години до през днешния ден батутът не е претърпял особени промени като структура и модел, само че е станал повода за появяването на нов спорт – скоковете на батут.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР