Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023

...
Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023
Коментари Харесай

Румъния изгради детска онкологична болница с SMS-и, готова е да сподели опит с България

Детска онкологична болница ще има Румъния от есента на 2023 година Тя ще включва 9 равнища, 187 кревати и 5 операционни зали на повърхност от 12 000 кв.м. Лечебното заведение е първото в страната, построено напълно с дарения. 350 000 физически лица и 7000 компании прегръщат идеята на асоциация “Дари живот” и дружно съумяват да съберат 43 милиона евро за 10 години. В огромната дарителска акция се включва даже хеви метъл групата Металика.

Зад плана, който в Румъния назовават “Болница на надеждата”, стоят Оана Георгиу и Кармен Ускату - основателки на Асоциация “Дари живот”. Провокирани от историята на 17-годишния Драгош, болен от левкемия, и водени от желанието да оказват помощ, двете дами стартират да търсят всевъзможни способи за набиране на средства.

“Така научихме за данъчно облекчение, посредством което фирмите могат да дадат 20% от налога си облага по избран план на някое Неправителствени организации. Започнахме да убеждаваме хората, че то съществува. Беше толкоз “куул”, че хората не имаха вяра, че в действителност го има”, споделят Оана и Кармен.

Първият човек, който ги поддържа е остарял клиент на Оана. Той подарява 10 000 евро. До декември 2009 година събраните средства към този момент са 100 000 евро. През 2010, благодарение на креативна организация, Оана и Кармен вършат огромна акция за компании и физически лица.

Успяват да съберат 1 милион и 100 хиляди евро за четири месеца. Подкрепа от румънската страна обаче няма.

" Имаше моменти, в които даже поставяше пречки. В началото беше мъчно с бюрокрацията и с разрешението за градеж и всичко, което значи документи от румънската страна. Проблемът на румънската страна не са парите, с които да прави лечебни заведения, а че проектите, желанията ѝ не минават от хартия към действие”, описват Оана и Кармен.

Наскоро те са провели диалози с министерството на опазването на здравето, както и с премиера Николае Чука и са получили заричане за поддръжка.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР