Децата започват да страдат от екранна зависимост от 6-месечна възраст.

...
Децата започват да страдат от екранна зависимост от 6-месечна възраст.
Коментари Харесай

Учени: Децата до 5-6-годишна възраст не трябва да стоят пред екран

Децата стартират да страдат от екранна взаимозависимост от 6-месечна възраст. Липсата на осведоменост на родителите за дълбочината на проблемите и симптоматиката, която се развива на функционално равнище води до илюзорната визия у родителите, че дисплеят развива качествата на децата.

Това споделиха в студиото на Euronews Bulgaria психологът Влатко Арнаутовски и информационният специалист Емануела Иванова от единствената у нас научна организация, занимаваща се с екранната взаимозависимост при децата.

Всички проучвания демонстрират, че първичното чувство, че дисплеят води до заучаване на някакви качества, в действителност е способността на детето да копира, само че не и да развива конгниция и да се развива по някакъв функционален и действителен метод, сподели Иванова.

Във физиологичен аспект до момента в който едно дете или възрастен стои пред екран, лявото полукълбо на мозъка безусловно заспива . Функциите му са конфискувани от екрана, защото цялата мисъл на индивида е вглъбена в него и не се постанова мозъкът да работи, даже и в случай че играе игра. Когато четем е нещо напълно друго, тъй като се постанова мозъкът да преработва някаква информация и двете полукълба са дейни. Съвсем други са процесите, в сравнение с гледането в един екран на подготвени картинки, видеа, клипчета, сподели Арнаутовски.

Абсолютно изрично до 5-6-годишна възраст децата не следва да стоят пред екран. Здравословният най-малко е до 15 мин. дневно. В Китай да вземем за пример има държавна възбрана за това, споделиха специалистите.

Когато се появят нападателните прояви и конгнитивните дефицити родителите схващат, че има проблем. Когато детето не желае да се откъсва от екраните заради никаква причина и това основава необикновен дискомфорт за родителите. Ако има нарушаване на съня, недостиг на вниманието, хиперактивност, самонараняване, стига се до тотално изключване от живия живот, родителят би трябвало да потърси помощ , сподели Иванова.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР