Децата във военни зони все по-често са използвани като оръжия

...
Децата във военни зони все по-често са използвани като оръжия
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Децата все по-често са ползвани като оръжия във военни конфликти

Децата във военни зони все по-често са употребявани като оръжия - вербувани да се бият, принуждавани да стават камикадзета и употребявани като човешки щитове, написа в. " Гардиън ", цитирайки годишния отчет на организация на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ.

Изнасилвания, насилствени бракове, отвличания и иго са към този момент нормални тактики в спорове в страни като Ирак, Сирия и Йемен, както и в Нигерия, Южен Судан и Мианма, съобщи Българска телеграфна агенция.

Някои отвлечени от радикални групировки деца са подлагани още веднъж на тормоз от силите за сигурност след освобождението им. Други стават непреки жертви на боеве заради недохранване и заболявания, провокирани от стеснен или пресечен достъп до храна, вода и санитарни услуги.

Около 27 милиона деца в зони на спор са престанали да посещават учебно заведение.

" Деца биват вземани на прицел и излагани на офанзиви и брутално принуждение в своите домове и учебни заведения и на игралните си площадки. Тези офанзиви не престават година след година, само че не трябва да претръпваме към тях. Такава грубост не може да се трансформира в новата норма ", декларира шефът на стратегиите за изключителни обстановки на УНИЦЕФ Майкъл Фонтейн, представен от вестника.

Повечето потърпевши деца са в страни с отдавнашни спорове на африканския континент. Пострадали от спорове деца има и в страни от Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия.

УНИЦЕФ приканва всички участници в спорове да съблюдават интернационалното филантропично право и неотложно да прекратят насилията над деца и обстрела на цивилни инфраструктури, в това число учебни заведения и лечебни заведения, отбелязва " Гардиън "./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР