Децата в училищата и детските градини вече получават български плодове

...
Децата в училищата и детските градини вече получават български плодове
Коментари Харесай

Млякото и плодовете тръгнаха към класните стаи, отчетоха от ДФЗ

Децата в учебните заведения и детските градини към този момент получават български плодове и млечни артикули. От началото на октомври доставките на артикули в образователните завадения по двете схеми - " Училищно мляко " и " Училищен плод " са факт.

Това заяви зам. - изпълнителният шеф на Държавна фирма " Земеделие " Иван Капитанов. Той изясни, че на утвърдените претенденти по двете учебни стратегии е дадена опция да стартират по-рано доставките по отношение на минали образователни години.

Целта е на децата да се обезпечи по-голям брой пресни плодове, създадени от българските производители.
 Държавна фирма
Държавна фирма " Земеделие ": Върховен административен съд да реши кой да доставя плодове и мляко в учебното заведение

ДФЗ ще се съобрази с избора на шефовете през образователната 2019-2020 година

Няма риск от компрометиране на учебните схеми за образователната 2019/2020, увери Капитанов, като акцентира, че осъществяването им върви ускорено. По думите му всички подадени заявки за утвърждение от образователните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, към този момент са с издадени актове за утвърждение. От останалите заявители е изискана спомагателна информация.

Към момента по схемата " Училищно мляко " са издадени 65 акта за утвърждение на 1 882 образователни заведения от подадените 110 заявки за 2 556 образователни заведения. По схемата " Училищен плод " са издадени 80 акта за утвърждение на 1 951 образователни заведения, при подадени 143 заявки за 2 606 образователни заведения. Капитанов добави, че издаването на актове продължава.

През образователната 2019/2020 година децата в учебните заведения и детските градини ще получават 46 доставки по схемата " Училищен плод " и 50 по схемата " Училищно мляко ". Броят им е съгласуван с прогнозния бюджет.
 Параграф 23 - като
Параграф 23 - като " параграф 22 " за плодовете и млякото за учениците

Хаос с доставките на плод и мляко в учебните заведения

Съгласно Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения - шефовете на образователните заведения могат да организират избор на заявители, по критерии, утвърдени от тях.

Няма избран период за осъществяване на процедурата за избор на заявител, като образователните заведения е допустимо да бъдат заявявани за присъединяване по схемите през цялата образователна година, изясни Капитанов.
 Производители упрекват ДФЗ, че основава безпорядък в доставките за учебните заведения
Производители упрекват ДФЗ, че основава безпорядък в доставките за учебните заведения

Повече от два месеца Фондът не е дал инструкции и критерии за доставките на мляко и плод

След приемане на акта за утвърждение, определените заявители показват в 10 дневен период в ДФЗ, координиран с шефовете на образователни заведения график на доставките през образователната година.

За образователната 2019/2020 бюджетът по схемата " Училищен плод " е над 13, 656 млн. лева, а по схемата " Училищно мляко " - над 15, 863 млн. лева , добави още зам. - изпълнителният шеф на ДФЗ.
 МОН подписва тактика за доставките на мляко и плод за учебните заведения
МОН подписва тактика за доставките на мляко и плод за учебните заведения

Няма заплаха учебните заведения да останат без плодове и мляко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР