Децата в неравностойно социално положение от варненската фондация Владиславово“ бяха

...
Децата в неравностойно социално положение от варненската фондация Владиславово“ бяха
Коментари Харесай

Разходка с лодка и звезден полет за децата на фондация „Владиславово“

Децата в неравностойно обществено състояние от варненската фондация „ Владиславово “ бяха въвлечени във вълнуващо ваканционно премеждие. Те усетиха приказната хубост на река Камчия по време на разходка на борда на моторните лодки в едноименния курорт.

Докато се забавляваха с първото в живота си корабоплаване, пред погледа им се разкриха невероятни гледки към зелените крайбрежия на реката и към залива, в който водите на Камчия се вливат в Черно море. За всички на борда гледката откъм морето беше възхитителна.

В програмата на това вълнуващо пътешестване беше и визитата в планетариума на Санаториално оздравителния комплекс „ Камчия “. За всички участници думичката беше не просто непозната, а даже сложна за изговаряне. Но щом пристъпиха прага на Авиокосмическия център, всички осъзнаха, че прекрачват границата сред действителността и фантастиката.

Той е част от Учебно-възпитателния център „ Юрий Гагарин “ в СОК „ Камчия “, действа от началото на септември 2012г. В музейната експозиция децата се срещнаха с достиженията на съветската авиация и космонавтика и с приноса на българските учени и експерти в галактическите проучвания, с присъединяване на България в пилотираните галактически полети.

Истински екстаз измежду децата провокира звездното небе, показано върху полусферичния купол на планетариума. Диаметърът му е 13 м., което го подрежда в клас „ междинен “ по мярка. Съоръжен е с 6-проекторна цифрова свръхмодерна компютърна система, която разрешава прожектирането на пълнокуполни филми. Пред смаяните погледи на дребните фенове се разкриха тайните на Слънчевата система, свързването на планетите в съзвездия, безбрежната галактическа простор, необятният Млечен път и още голям брой неподозирани галактики.

Няма по какъв начин този първи урок по фантастика да бъде съзнателен и запомнен в един единствен ден. Но едно е несъмнено – децата на фондация „ Владиславово “ дълго ще помнят и ще описват за тази вълнуваща среща с астрономията и космонавтиката в СОК „ Камчия “.

В разходката по река Камчия и визитата на планетариума участваха деца от Центъра за социална поддръжка „ За по-добро бъдеще “, Центъра за социална поддръжка „ Бъдеще за децата на Аспарухово “ и Центъра за обществена реабилитация и интеграция. Това беше последното ваканционно премеждие в летния календар на фондация „ Владиславово “ след морската разходка във Варненския залив с катера на БЧК, Зеленото учебно заведение в хижа Младост в Търговищкия Балкан, посещаване в Музея на здравето и доста други начинания в отминаващото незабравимо лято.
/fvladislavovo.org
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР