Децата в бежанските лагери в Северна Сирия са изоставени на

...
Децата в бежанските лагери в Северна Сирия са изоставени на
Коментари Харесай

Жестоката съдба на децата в сирийските бежански лагери

Децата в бежанските лагери в Северна Сирия са изоставени на произвола на ориста, сигнализират от помощната организация " Save the Children ". За тях насилието и болесттите са всекидневие, 62 са умряли.

Много деца в лагерите " Ал Хол " и " Рой " са изложени на смъртна заплаха, написа в последния си отчет помощната организация " Save the Children ". Оцеляването на към 40 000 деца от над 60 разнообразни страни в двата лагера в Северна Сирия е ежедневна битка - поради недохранването, заболяванията, както и ниското качество на водата и на санитарните условия. Освен това множеството деца нямат никакъв достъп до обучение.

А и непрекъснато са изложени на принуждение - убийства, опити за убийства, набези и умишлени пожари. Само през тази година в двата лагера за фамилии на хванати бойци от " Ислямска страна " са умряли 62 деца.

От " Save the Children " укоряват западните страни - членките на Европейски Съюз, Англия, Канада и Австралия, че не са положили старания децата да бъдат преместени от лагерите. Франция да вземем за пример е евакуирала към този момент единствено 35 от 320-те деца с френско поданство, Англия се е погрижила за четири от 60 с английско поданство. Общо от 2017-а година до момента към 1163 деца са се завърнали в родните си страни, само че в последно време броят на тези, които могат да се приберат, понижава.

Някои са в лагерите от над четири години

В тази два лагера, ръководени от кюрдски военни елементи, са настанени фамилиите на мъже, арестувани за хипотетични връзки с " Ислямска страна ". Но измежду лагерниците има и фамилии, избягали от ислямистите, превзели родните им места в Ирак и в Сирия. Някои живеят в лагерите повече от четири години.

11-годишната Мариам споделила през май със сътрудниците на " Save the Children " следното: " Не мога да устоявам този живот повече - не вършим нищо друго, с изключение на да чакаме ". По данни на организацията, либийското момиченце в това време е умряло - при опит за бягство. Общо в двата лагера в Североизточна Сирия живят над 60 000 души.

Всяко трето дете под две години е недохранено

В свята всяко трето дете под две години е недохранено, сочи на собствен ред нов отчет на УНИЦЕФ - тези деца не получават нужните артикули и хранителни субстанции, от които се нуждаят, с цел да се развиват.

" Това може да има тежки последици за децата - защото точно в първите две години недоброто хранене може трайно да повреди развиването на децата и да се отрази на техните шансове за обучение и професионално израстване ", показва изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Форе. От организацията упорстват за вложения, които да създадат храните налични за децата във всички страни. " Само когато държавните управления, частният бранш, гражданското общество и филантропичните организации си сътрудничат, може да се реорганизира системата на изхранване и на всички деца да се обезпечат храните, от които те имат потребност ", съобщи Форе.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР