Децата са особено уязвими в студа. Освен от вируси те

...
Децата са особено уязвими в студа. Освен от вируси те
Коментари Харесай

Най-уязвими в студа са децата

Децата са изключително уязвими в студа. Освен от вируси те страдат и от други проблеми.

Преохлаждането им не е изключено, въпреки да считаме, че детето е добре облечено. Колкото по-малко е детето, толкоз вероятността бързо да премръзне е по-голяма. Затова бъдете нащрек, когато сте на открито при ниски температури с дребни деца, изключително в случай че има вятър и мъгла. Ако детето пребледнее или стане капризно, стартира да мрънка, също в случай че стартира да се гушка в майка си и значи нещо не е наред, най-вероятно му е студено.

За това го приберете незабавно у дома, дайте му топли течности и направете топла вана или душ. Затова номерът е хем детето да се закалява на открито, хем да не се преохлажда и да боледува. Не би трябвало обаче да се стига до другата прекаленост и да го претрупаме с облекла. Това пък ще докара до изпотяването му, а от там пътят до настинката е една крачка. Важно изискване е подобаващото облекло. Необходимо е сред облеклата да се задържа въздух, който е добър изолатор. Две тънки облекла топлят повече от една дебела! Освен това пластовото обличане защищава от претопляне, когато влезете на топло, сваляте едната дрешка и детето се усеща удобно, а не да се изпотява и по този начин да излезе още веднъж на студа.

Храненето в студените дни е доста значимо за предотвратяване от преохлаждане. Зимната храна би трябвало да доставя задоволително калории за виталната активност и независимо стопляне.

Най-добре е да бъде богата на белтъчини и мазнини, те се преработват постепенно и дълго време доставят организма с задоволително сила за стопляне. Затова през зимата по-подходящи за закуска са сандвичите със шунка и масло да вземем за пример, в сравнение с кроасаните и кифлите.

През зимата постоянно ни застига и по този начин нареченото " студово главоболие ". При дълго престояване на негативни температури вероятно сте изпитвали възприятието, че главата ви ще се „ пръсне ”. Челюстите се схващат. Особено чувствителни са ушите, те не са кръвоснабдени добре и елементарно измръзват.

Оплаче ли се детето, че го боли глава на открито, приберете го на топло. Ако подцените тези предупредителни признаци, може да се стигне до съществени затруднения, като да вземем за пример инфектиране на тройния нерв на лицето. Затова не забравяйте топлата шапка, най-добре вид ушанка.

Друг сериозен проблем е студовата алергия, която мори остарели и млади. Нейните признаци са зачервяване на ръцете, бузите и нослето при мраз и появяването на дребен обрив по откритите елементи. По-рядко обривът може да е и като плаки. Тежките форми на студовата алергия са подпухването на лицето и шията, затруднено дишане, припадък на бронхиална астма, мощно главоболие.

В тези случаи би трябвало незабавно да се потърси лекарска помощ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР