Децата, родени през септември, напредват по-бързо в училище, имат по-високи

...
Децата, родени през септември, напредват по-бързо в училище, имат по-високи
Коментари Харесай

Децата, родени през септември, са по-развити от останалите, установи американско проучване

Децата, родени през септември, напредват по-бързо в учебно заведение, имат по-високи оценки, по-често записват висше обучение и са по-малко склонни към осъществяване на закононарушения. Това открива относителен разбор на над 1.2 милиона деца сред 6 и 15 години във Флорида, Съединени американски щати, при главен аршин месеца им на раждане, представен в " Индипендант ".

За феномена има доста разумно и от дълго време доказано пояснение - фактът, че децата, родени през септември, са нормално най-възрастните в класа, тъй като началото на образователната година в Съединени американски щати, както и в огромна част от света, е тъкмо тогава. Това им дава чисто физиологична преднина за учене и развиване и няма толкоз общо с други фактори като фамилната среда и ранното образование, разясняват учените.

На другия край по триумф и най-склонни към неприятни оценки и даже изпадане от учебно заведение и престъпни действия са децата, родени в края на образователната година - август. В честия случай, те на процедура са записани на учебно заведение съвсем една година по-рано в сравнение с би трябвало, което автоматизирано ги слага година обратно в развиването по отношение на по-големите си съученици. Въпреки това са длъжни да се съпоставят с тях, само че изоставането им ги демотивира и утежнява резултата от разликата още повече.

Друг прочут американски опит от 90-те години демонстрира, че огромна част от професионалните спортисти и първенците са родени в първите няколко месеца на годината - най-много от януари до април. Зад това също няма магия или щастлива класификация на звездите, а фактът че нормално селекцията за младежките тимове става при започване на годината и има възрастово условие за претендентите. Дете, което е родено на трети януари се класира и е измежду най-големите в тима, само че такова, което е родено през декември ще би трябвало да изчака цяла година до момента в който се запише, в което време връстниците му, родени в същата година, ще са натрупали доста повече опит и мускули.

Същата е логиката в изводите и от новия разбор, оповестен в журнала на Националния институт за стопански проучвания на Съединени американски щати. Тя се удостоверява от общото равнище на оценките на по-големите възпитаници, както и от наклонността доста по-голяма част от тях да се записват в университет след междинното обучение, в сравнение с по-късно родените си връстници.

Според експертите по-вярното решение е дете, родено преди началото на образователната година да бъде записано в същата година, в която ги навършва, в сравнение с да е с по-големите от предходната година. Друго решение, което американските родители избират, е да водят децата си на частни уроци и специфични стратегии за наваксване, в случай че изберат да запишат детето си по-рано. Все отново обнадеждаващо е, че в по-късна възраст, наваксването е по-отчетливо и с веремето разликата може да се стопи.

Допълнително в изследването са оценени данни от центровете за малолетни нарушители във Флорида. Учените открили, че вероятността там да попадне септемврийско дете е доста по-малка, в сравнение с каквото и да е друго.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На учебно заведение 2017 (50)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР